Međunarodni dan sestrinstva u NPB Popovača

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu, istaknuto je to tijekom programa obilježavanja ovog dana u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.  

Upravo na ovaj Dan, medicinskim se sestrama i tehničarima može odati posebno priznanje, za  ljudskost, svjesnost, brigu i odgovornost koju pružaju onima kojima je pomoć najpotrebnija, naglasila je glavna sestra bolnice Anita Kovač-Roginić. „Naša bolnica zapošljava 285 medicinskih sestara i tehničara, od čega 17 magistara i dipl. medicinskih  sestara, 42 prvostupnika sestrinstva i 226 medicinskih sestara i tehničara srednje stručne spreme. Uz potporu ravnateljice intenzivno se radi na priznavanju visokog obrazovanja, podizanju kvalitete i uvjeta rada. Medicinske sestre i tehničari pogon su zdravstvenog sustava kao najbrojnija skupina zdravstvenih djelatnika te svojim doprinosom, obrazovanjem i humanim radom pružaju maksimum u održavanju zdravstvenog sustava.“ – pojasnila je.

Važnosti i požrtvovnosti medicinskih sestara i tehničara, u novijoj smo povijesti svjedočili tijekom Domovinskog rata te tijekom pandemije koronavirusa i potresa, a što je posebno tom prilikom naglasila ravnateljica bolnice Marina Kovač. „Tijekom pandemije napravili smo blizu 18 tisuća testiranja, a što je zaista veliki posao. Također, u vrijeme potresa, pa i sada još uvijek, zbrinjavamo palijativne bolesnike iz naše Županije i šire. Imali smo i COVID-odjel, a cijelo vrijeme naš COVID-tim surađuje s važnim medicinskim subjektima, a naša odlična međusobna suradnja nije dopustila da niti u jednom trenutku naš sustav bude ugrožen. Nikad ne radim razliku između djelatnika u bolnici i uvijek govorim da svatko od nas važan je dio jednog sustava, svi smo mi jedan mali kotačić u vlaku koji se kreće i zato hvala svim našim medicinskim sestrama i tehničarima za sve ono što su dali za ovu bolnicu. Jedne generacije ispraćamo, druge nam dolaze, ali smo izuzetno ponosni jer naša bolnica ima jednu kvalitetu i sustav koji je dobro organiziran, a u kojem su važan dio upravo medicinske sestre i tehničari koji čine gotovo polovicu zaposlenika.“ – napomenula je ravnateljica.

Događaju su uz brojne medicinske sestre i tehničare nazočili i drugi djelatnici bolnice, ali i uvaženi gosti, predsjednik Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Mato Fofić, gradonačelnik grada Popovače Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužić, župnik župe Popovača vlč. Ivan Petrović, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja Marija Petranović, ravnateljica Dječjeg vrtića Popovača Andreja Zeman te zamjenica ravnateljice Osnovne škole Zorke Sever Maja Rosavec.

Da su medicinske sestre i tehničari važna karika, ne samo u zdravstvenom sustavu, već i u društvu, naglasio je tom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.  „Imamo izuzetnu sreću što vas imamo u svojem gradu, ne samo zbog toga što ste gospodarski subjekt, već i zbog toga što podižete razinu zdravstvene zaštite naših građana na daleko višu od one u drugim sredinama. Hvala vam za sve što činite, za svaku lijepu riječ, gestu i pomoć koju pružate svi pacijentima. Mi smo iznimno ponosni na vaš uspjeh i iznimno nam je važno da naši građani imaju kvalitetnu i iznadstandardnu zdravstvenu zaštitu na svom području te nas veseli kad i ljudi iz drugih sredina dolaze ovdje jer to je najbolja potvrda vašeg kvalitetnog i predanog rada. – rekao je gradonačelnik.

Kvalitetan i predan rad medicinskih sestara i tehničara pohvalio je i predstavnik osnivača, predsjednik Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Mato Fofić. „Vi ste daleko ispred ostalih srodnih ustanova, od organizacije do ljubaznosti i na tome vam veliko hvala. Ono što Županija može, osiguranje je boljih uvjeta radnog prostora, te će to i dalje činiti.“ – rekao je Fofić.

Program su svojim glazbenim nastupom obogatili učenici Marko Peštaj i Ana Vlašić te zbor „Zorkine zvjezdice“ iz OŠ Zorke Sever, dok je medicinski tehničar Alen Breček održao predavanje na temu „Sestrinstvo u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot – sadašnjost i budućnost“.

U Tjednu sestrinstva, uz ovaj događaj,  medicinske sestre i tehničari Neuropsihijatrijske bolnice održali su i javnozdravstvenu akciju na Trgu II u Popovači. Mjerenjem tlaka, šećera, davanjem preporuka kroz razgovor, nastojali su potaknuti i osvijestiti ljude o važnosti redovite kontrole i svakodnevne brige o svom zdravlju, a što je bilo izuzetno dobro prihvaćeno od strane građana.