Obilježen Ljubičasti dan

U Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači, 26. ožujka održan je program obilježavanja Ljubičastog dana – dana pružanja podrške osobama s epilepsijom.

Riječ je o danu koji se obilježava  na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Hrvatska se po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“ 2010. godine, a od 2020.

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u suradnji s Osnovnom Školom Zorke Sever sudjeluje u organizaciji manifestacije na području grada Popovače. Kao rezultat dobre suradnje, 2021. godine nastao je edukativni video materijal pod nazivom „Živjeti s epilepsijom”.

Prepoznavši potrebu za edukacijom o epilepsiji, djelatnici OŠ Zorke Sever pokrenuli su eTwinning projekt „Ljubičasti dan” u suradnji sa Srednjom školom Viktorovac.

Priklanjajući se sloganu: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“, brojni su govornici, među kojima i  ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača Marina Kovač, ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju Ana Sruk, predstavnica Srednje škole Viktorovac Ljiljana Zaplatić, prodekan Visoke škole Ivanić-grad  Goran Bobić,  te predsjednik Gradskog vijeća grada Popovače Saša Jagarčec, pozvali građane da pruže podršku osobama s epilepsijom.

Stručno predavanje o epilepsiji kao neurološkoj bolesti, u okviru ovog programa održala je dr. Valentina Vrabec- Barta iz NPB Popovača, obrazloživši između ostalog što je to epileptički napadaj, koji su mogući uzroci epilepsije, kako se bolest dijagnosticira odnosno koje su mogućnosti njezina liječenja.

Program je zaključen izvedbom plesne skupine školskog volonterskog kluba pod voditeljstvom vjeroučiteljice Marine Međimurec Čupić.