Konferencija “Pametna sela-EU koncept razvitka ruralnih područja”

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je, zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković sudjelovao na konferenciji „Pametna sela-EU koncept razvitka ruralnih područja“, koju su organizirali Sisačko-moslavačka županija i Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.
Gradonačelnici, načelnici i pročelnici iz resora gospodarstva i poljoprivrede imali su na konferenciji priliku razgovarati o konkretnim mjerama pomoći gospodarstvu u ruralnim krajevima.

Ministrica Vučković je naglasila kako je Ministarstvo poljoprivrede ugovorilo 150 projekata, od čega pola iz Programa ruralnog razvoja. Nije riječ samo o obnovi, nego i o investiranju u dodatni razvoj, s naglaskom na pokretanje projekata iz obnovljivih izvora energije. Tu je i dvadesetak projekata za razvoj nepoljoprivrednih proizvoda. U pokretanju ovih projekata i programa ključna je međusektorska suradnja, zaključila je Vučković, koja je kao izvorišne točke provedbe razvoja istaknula lokalne akcijske grupe.

Ministrica Tramišak je kao primarni cilj istaknula bolji razvoj ruralnih područja. Nova karta statističkih regija, rekla je Tramišak obuhvaća ova područja: Panonska Hrvatska (u kojoj je i Sisačko-moslavačka županija), Sjeverna i Jadranska Hrvatska. Investitori na području SMŽ mogu računati na potpore od 50% za ulaganja u nove djelatnosti za velike gospodarstvenike, 60% za srednje i čak 70% za male gospodarstvenike. Potpore će biti i veće za investicijske cikluse, kako bi se na taj način privuklo investitore iz većih gradova na područje SMŽ.

Ministrica Tramišak je istaknula da je župan Celjak inzistirao na dovršetku gradnje autoceste do Siska i da će to sigurno doprinijeti razvoja gospodarstva.
Kohezijsku politiku imamo i novi teritorijalni program, potpomognuta područja moći će aplicirati za projekte s područja komunalne, društvene i socijalne infrastrukture. Projekti na području prerađivačke industrije mogu računati na planirani okvir od 160 milijuna eura, s ciljem stvaranja novih brandova i vrijednosti. I buduće formiranje regionalnih centara vrijednosti zasigurno će pomoći razvoju ruralnih krajeva.

Župan Ivan Celjak je podsjetio sudionike konferencije na financijsku situaciju koja je bila prisutna u trenutku preuzimanja dužnosti. Postojao je manjak od 51 milijun kuna, koji je zahtijevao restrukturiranje financija Županije, kojim je manjak saniran i Županija je godinu završila u plusu. Govoreći o razvoju gospodarstva župan je naglasio županijske napore, pokrenute mjere za potporu gospodarstvu: „Županija je pripremila mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate. Sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a. To se odnosi i na OPG-ove. Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinacijsko tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije i poduzetnici će sve informacije sada moći dobiti na jednom mjestu, a osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je doslovno 24 sata.“ Župan je naglasio i važnost ulaganja u cestovnu infrastrukturu, posebno na ruralnim područjima, čime će uvelike biti pojačana dostupnost usluga i proizvoda koje pružaju ruralna područja.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol je rekao kako je cilj programa ojačati infrastrukturu, uz obnovu podignuti uvjete života na puno višu razinu nego je bila prije. Cilj je i konkretna pomoć Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi se povuklo što više europskih sredstava. Sokol je pohvalio župana Celjaka za njegova nastojanja da se stvore bolji uvjeti za život, rad, razvoj i privlačenje investicija na područje Sisačko-moslavačke županije. Sada je prilika, rekao je Sokol, da se ruralna područja razvijaju na puno većoj razini nego što je to bilo prije potresa.
Ključno je osigurati suradnju lokalnog stanovništva, razvoj poslovanja, ulaganja u infrastrukturu, izgradnju same lokalne zajednice, prodaju lokalnih proizvoda, suradnju lokalne razine administracije sa stanovništvom, kao i korištenje novih tehnologija. Treba naći način da se moderne tehnologije iskoriste za veću dostupnost usluga i proizvoda ruralnih područja.

zupan celjak

Na konferenciji u Sisku govorilo se i o problemima u ruralnim područjima na razini RH, ali i cijele EU: demografija/starenje, depopulacija, nedostatak radne strane, niski prihodi, nedostatak infrastrukture. Cilj europskih mjera u području lokalne zajednice je postići uravnoteženi teritorijalni razvoj. U području kohezijske politike važan je Europski fond za regionalni razvoj, ali i Europski socijalni fond.