Dogovorio prodaju s nepoznatom osobom i ostao bez novaca – phishing prijetnja putem mobilnih aplikacija

Policijski službenici Policijske postaje Kutina zaprimili su prijavu 42-godišnjaka koji je na Internet oglasniku objavio oglas za prodaju bicikla, te mu se 28. ožujka putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju.
 
Nakon dogovora mu je nepoznata osoba poslala poveznicu (za koju se ispostavilo da je lažna) te ga tražila da unese svoje osobne podatke i podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je unio broj kartice primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio je da je prevaren.
 
Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.
 

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.” – poručuju iz PU sisačko-moslavačke.