Aktualni sat 6. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije

U Sisku je 10. ožujka održana 6. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Na početku sjednice, predsjednik Županijske skupštine Mijo Šepak izvjestio je vijećnike kako je zaprimio mail u kojem je vijećnica  Andreja Čuturić obavijestila Upravni odjel za poslove Skupštine da je 15. veljače izišla iz stranke Domovinski pokret te da iz osobnih razloga stavlja svoj mandat u mirovanje, a s radom u Skupštini nastavit će njezin zamjenik Vlatko Sedlaček.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice te utvrđivanja dnevnog reda, sjednica kojoj je nazočilo 32-oje vijećnika, nastavljena je Aktualnim satom na kojem je od prijavljenih 15, svoja pitanja stiglo postaviti sedmero županijskih vijećnika.

Većina pitanja odnosila se na financijsko stanje Sisačko-moslavačke županije, razvoj gospodarstva i poljoprivrede, te projekte vezane uz obnovu, no,  bilo je i pitanja te međusobnih komentiranja vijećnika na teme o napisima na jednoj društvenoj mreži, a zbog načina komuniciranja te dobacivanja neprimjerenih riječi, odnosno ometanja rada Županijske skupštine, predsjednik Mijo Šepak, izrekao je i nekoliko opomena, te na kraju i udaljio vijećnika Srđana Marića (SDP) s Aktualnog sata.

Tomislav Kralj (HDZ) je pitao župana koliko je projekata za obnovu prijavljeno na Fond solidarnosti, te koliko su službenici županijske uprave opterećeni dodatnim poslovima vezanim uz prijavu projekata i samu obnovu i kakva će biti dinamika izvođenja radova. Župan Ivan Celjak u odgovoru je naglasio kako je riječ o prijavi 68 projekata u vrijednosti od preko 698 milijuna kuna.

„Od tih 68 projekata 52 projekta se odnose na građevinski sektor: 40 projekata se odnosi na obnovu ili izgradnju zgrada i 12 projekata se odnosi na obnovu cesta.“ Prijavljeni su svi objekti koji su nadležnosti Županije, a većinom je riječ o objektima s područja obrazovanja i zdravstva.

„Što se tiče službenika SMŽ, obzirom na dodatne poslove uzrokovane potresom, opterećenje na županijsku upravu je veliko.“ – stoga je župan zahvalio pročelnicima i službenicima Županije, te djelatnicima SIMORA-e, kao i svim djelatnicima na području obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva.

Mijo Latin (HSS) pitao je kad će biti otvoren natječaj za potpore u poljoprivredi i kada će ih biti moguće isplatiti. Dodao je kako je resorno ministarstvo, uz sredstva pomoći za proljetnu sjetvu za cijelu zemlju, osiguralo za SMŽ dodatnih 10 milijuna kuna pomoći zbog potresa.

Župan je rekao kako je jako zadovoljan i s pomoći i suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede. Od 2014. do danas je Ministarstvo na području SMŽ dvije milijarde i 400 milijuna kuna kroz različite potpore.

„Što se tiče SMŽ ići će poziv za poticaj poljoprivrednicima s područja naše županije, još dogovaramo tehnologiju. Poziv bi trebao izaći oko 15. listopada, trajao bi do 1. prosinca. Međutim, mi tražimo način kako sufinancirati troškove koje su naši poljoprivrednici imali od 1. prosinca do kraja godine.“

Vijećnik Mijo Latin pitao je i odnose li se beskamatni krediti i na vlasnike OPG-ova.

Župan je odgovorio kako su beskamatni krediti osigurani i nositeljima OPG-ova, te naglasio kako su svim potencijalnim korisnicima na usluzi djelatnici SIMORA-e.

Danijel Kljaić (SDP) je rekao kako je Županija dužna osigurati sredstva pozivnog centra za vatrogastvo. Pitao je stoga zašto su smanjena sredstva za vatrogastvo u Proračunu SMŽ.

Vatrogasci su obavili izvrstan posao tijekom krize izazvane katastrofalnim potresom, kao i ostale žurne službe, rekao je župan dodavši kako je obavio je niz razgovora s čelnicima vatrogastva te najavio kako nas u narednom razdoblju očekuje rad s vatrogastvom na drukčiji način nego što je to bilo dosad,a zaključio je i kako Vatrogasna zajednica ima dovoljno sredstava za financiranje, „funkcionira izvrsno i funkcionirat će tako i dalje“.

S područja Moslavine pitanja županu postavila je jedino vijećnica Ljiljana Lampert (MOST). Vijećnica je pitala  može li Županija pomoći stanovnicima Kutine kojima prijeti visoka cijena plina, konkretno, povećanje od 127%. „Mjere koje je Vlada RH najavila ne vrijede za EON s kojim je Moslavina plin d.o.o. potpisala ugovor o tržišnim cijenama te Vas pitam možete li što učiniti da pomognete kućanstvima, obrtnicima i poduzetnicima.“ – rekla je vijećnica Ljiljana Lampert.

Župan je odgovorio kako je pitanje cijene plina ipak pitanje za kutinsko gradsko vijeće, obzirom je distributer u vlasništvu Grada.

Vijećnica Ljiljana Lampert zahvalila je županu na pokretanju projekta uređenja Doma za starije i nemoćne te zbog velike potrebe predložila i još jednu lokaciju za tu namjenu, a riječ je o zgradi „starog hotela“.

„Nakon mnogo godina čekanja i priča da će Kutina dobiti dom za starije i nemoćne“ – uvodno je u odgovoru rekao župan te dodao: “Mi smo raspisali poziv za izvođenje radova i Kutina će ove godine dobiti dom za starije i nemoćne u Kutini. Mi imamo 23 % stanovništva starije od 65 godina i mi smo te potrebe prepoznali i upravo zato je i smjer, kada govorimo o starijim i nemoćnim sugrađanima, da im osiguramo što kvalitetniji boravak. Iako politika EU ide ka deinstitucionalizaciji, naše lokalne potrebe su institucionalizacija. Uskoro bi trebali početi radovi i na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, tu govorimo o 8,5 milijuna kuna ulaganja. Zadovoljni smo odnosom resornog ministarstva prema domu u Glini, gdje su povećana sredstva po korisniku. Dom u Glini će u stvari prvi krenuti u obnovu. Važno je napomenuti da trošak obnove zgrade u Glini nije prihvatljiv Fondu solidarnosti, što znači da će SMŽ financirati obnovu u iznosu od malo manje od 10 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.“