Na izvanrednoj akciji DDK u Kutini prikupljeno rekordnih 168 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Kutina posljednjeg je dana u 2020. organiziralo izvanrednu akciju darivanja krvi. Naime, zbog izvanredne situacije u Hrvatskoj se bilježi nedostatak zaliha krvi i krvnih priravaka. Više je rekla Katica Zeman, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Kutina: „Intencija nam je da našim zdravstvenim djelatnicima omogućimo da ni u jednom trenutku ne oskudijevaju u krvi. Nažalost, trenutno je takva situacija da su povećane potrebe zbog potresa koji je zadesio dio naše županije. Stoga je bilo logično da mi kao prvi susjedi uskočimo i barem na ovaj način pomognemo. Iako je ova akcija organizirana u jednom danu, odaziv je bio izvanredan, nismo ni očekivali ovako velik broj darivatelja. Akcija je umjesto do predviđenih 16, trajala do 18 sati. Odazvalo se 206 osoba (75 žena  i 131 muški darivatelj), prikupljeno je  rekordnih 168 doza krvi (55 žena i 113 muških osoba). Također, vrijedi napomenuti i kako je pristupilo 45 novih darivatelja krvi te 35 osoba koje unazad nekoliko godina nisu darivale krv.“ – istaknula je Zeman.   

Akcijom je zadovoljan i Grad Kutina, istaknuo je to pročelnik Ureda gradonačelnika Robert Kolenc. „Zbog propisanih epidemioloških mjera ljudi su vani čekali. Nije bilo nikakvih problema, unatoč tome što je riječ o malo neuobičajnijoj akciji darivanja krvi. I ja sam čekao 20-ak minuta,  a dao sam krv 47.puta. Na kraju, zahvalio bi se svima koji su se odazvali. Ova akcija je zaista dobra i plemenita!

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu građane se i dalje poziva da se odazovu akcijama, ističe dr.Sunčica Belošević. „Htjeli bismo se zahvaliti svim novim i starim darivateljima koji su nam ovih dana došli ili planiraju doći. Također, zamolila bi, ukoliko je moguće, a s obzirom na trenutnu situaciju, da svoj dolazak rasporede u slijedećih nekoliko tjedana jer će krvi i dalje nedostajati.“

Krv se svakog radnog dana može darivati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, Zagreb, te diljem Hrvatske prema rasporedu objavljenom na stranicama zavoda. Darujte krv, poklonite život!