U bolnici je 78 bolesnika s COVID-om 19, osam ih je na respiratoru

U Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić Sisak je 78 bolesnika s COVID-om 19, osam ih je na respiratoru, informacija je to koju je s javnošću podijelio ravnatelj dr.Tomislav Dujmenović.

„Kao što je situacija u cijeloj zemlji ozbiljna, tako je itekako ozbiljna u našoj bolnici u Sisku. Ono što mogu reći da je sustav pod kontrolom i to u prvom redu zahvaljujući jednoj stalnoj komunikaciji, koordinaciji sa Ministarstvom zdravstva, resornim ministrom, sa dionicima drugih zdravstvenih ustanova, sa Stožerom civilne zaštite i u prvom redu najviše zalaganjem svih naših djelatnika. Trenutno u našoj bolnici je hospitalizirano 78 bolesnika koji boluju od COVID-a, od toga je osam bolesnika na respiratorima. To su sve srednje teške i teške kliničke slike koje zahtijevaju uglavnom uporabu kisika, naravno tu su i uređaji sa većom koncentracijom kisika. To su sve uglavnom srednje teške i teške kliničke slike kojima dominira obostrana upala pluća, različitog intenziteta i moraju biti hospitalizirani i pod stalnim su našim nadzorom“, rekao je Dujmenović.

Dodaje kako su neki na respiratoru proveli i do 30 dana, a oporavak od pacijenta do pacijenta je različit. Ističe kako su u početku imali uglavnom starije bolesnike, no u posljednje vrijeme je i sve više pacijenata srednje životne dobi.

„Ukupni kapaciteti naše bolnice u Sisku su 408 kreveta. Za prvu fazu za COVID bolesnike mi smo isplanirali 89 kreveta, sada mi imamo 78 bolesnika. Međutim, brzom prenamjenom mi možemo povećati taj kapacitet, tako da smo već nekim prenamjenama te kapacitete povećali na 120 kreveta za COVID bolesnike, a osim u Sisku, određeni dio kapaciteta je i u Petrinji. Mi smo se transformirali tako da je glavni nositelj u liječenju i borbi protiv ove bolesti Odjel infektologije koji je prvi nositelj, nakon toga je tu COVID 1 koji je na odjelu bivše nefrologije i hematologije, COVID 2 koji je sada na tom četvrtom katu pulmologije. Taj smo odjel jučer popunili, dobili smo određeni broj kreveta, tako da smo to u cijelosti popunili i možemo ga puniti koliko bude potrebno. Planirali smo i uspjeli smo osposobiti u Petrinji onu staru Internu, zgradu koja je u dobrom stanju, uz pomoć naših donatora mi smo to uspjeli na neki način staviti u uporabu tako da je to spremno, tamo su već kreveti i tamo možemo smjestiti one lakše bolesnike“, kazao je Dujmenović.

Dodao je i kako sisačka Bolnica trenutno raspolaže sa 17 respiratora, od kojih je 12 respiratora namijenjeno za COVID bolesnike, dok je preostalih pet respiratora namijenjeno za ne COVID bolesnike.

Ujedno se osvrnuo na trenutno broj zaraženih zdravstvenih djelatnika u sisačkoj bolnici. „Trenutno imamo 20 zaraženih liječnika i medicinskih sestara, 18 ih je u samoizolaciji. Svakodnevno nažalost, bez obzira na sve mjere zaštite dolazi do proboja i dolazi do zaraze i liječnika i medicinskog sestara i drugog osoblja. Svi oni imaju svoje obitelji, svi imaju djecu, prijatelje, vrlo često se zaraze i na taj način. Međutim, naše osoblje, bez obzira na sve to, i dalje požrtvovno radi, oni jesu preumorni, ali daju sve od sebe.“ dodaje Dujmenović.

Dujmenović je podsjetio kako bolnica ima i aparat za brzo PCR testiranje kao i na ultraviolentni robot, uređaje koje je nabavila Sisačko-moslavačka županija, a koji su uvelike pomogli u borbi sa COVID-om 19.