Tradicijski ukrasi zaživjeli unatoč pandemiji

Božić je najradosniji blagdan hrvatskoga puka, popraćen mnogobrojnim običajima, a jedan od najrasprostranjenijih je kićenje božićnog drvca. Umjesto odlaska u trgovačke centre, članovi  Kulturno-umjetničkoga društva „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine, svoje su ovogodišnje drvce odlučili  okititi tradicijskim ukrasima koje su tijekom adventa izrađivali u toplini svojih domova. „Naše drvce ukrašeno ukrasima iz djetinjstva, pa čak i ukrasima o kojima su nam pričali naši roditelji, djedovi i bake, ima posebnu toplinu i sjaj. Ovo vrijeme, vrijeme u kojem nismo mogli biti zajedno, iskoristili smo za povratak u prošlost te dobru zabavu i skraćivanje dugih zimskih dana. Naši ukrasi su naoko možda jednostavni, ali imaju pravi duh Božića, duh zajedništva“ – istaknula je predsjednica Vesna Bolešić.

Na boru društva tako se mogu pronaći bomboni, anđeli, orasi zamotani u aliminijsku foliju, ukrasi od perušine, ukrasi od tijesta,  ukrasi od češera i drva, a ispod njega tu su jaslice, pšenica i jabuke.

„Za bogato okićen bor  uz malo kreativnosti i mašte trebalo nam je i malo slanoga tijesta, vate, konca, ostataka ukrasnih papira i salveta, oraha, češera, perušine, slame…. Sve je to ono što gotovo svaka obitelj može pronaći pospremajući svoj dom u ovo predblagdansko vrijeme.  Uz malo truda, rezultat je i više nego zadovoljavajući.“ – poručuju članice sekcije ručnoga rada.

Uz njegovanje tradicijskih napjeva i plesova, društvo se bavi i njegovanjem običaja, a upravo će fotografijama nastalim pri izradi ukrasa i kićenja bora obogatiti svoju blagdansku čestitku. „S obzirom da je ove godine zbog propisanih epidemioloških mjera izostao naš tradicionalni „Božićni koncert“ odlučili smo novonastale materijale spojiti s našim prijašnjim radovima, točnije audiozapisima s prijašnjih nastupa i proba te uljepšati Božić našoj vjernoj publici. Nadamo se kako će Nova 2021.godina biti godina s manje izazova, te godina u kojoj ćemo na željeni način obilježiti 25 godina rada.“ – napominje predsjednica.

Uz korisno provedeno vrijeme i rezultat kojim ćete se ponositi, možete i uštedjeti. Naime, ove ukrase možete pokloniti i svojim najmilijima. Iskoristite vrijeme pandemije na najbolji mogući način.