Održana sjednica Biskupskog vijeća

Nakon dvotjedne samoizolacije prošloga je četvrtka održana redovita sjednica Biskupskog vijeća pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Biskup je sa svojim suradnicima razmotrio stanje u Biskupiji u jeku pandemije Covid-19. Premda su se mnoge aktivnosti smanjile, zaključeno je kako treba nastaviti s pastoralnim i liturgijskim djelovanjem, okupljanjem vjernika i pripravom i podjelom sakramenata i sakramentala. Pri svemu tome treba poštovati sve mjere koje daje civilni Stožer koji bdije da se kriza ne proširi i da se zaštiti stanovništvo.

Biskupsko vijeće je primilo izvješće biskupijskog ekonoma koji je na terenu stekao uvid u financije pojedinih župa, a što će i nastaviti, te gledajući kako idemo u neizvjesna vremena došašća i Božića, upozorava svećenike da obustave veće poslove obnove i gradnje predviđene za ovu godinu. Također se preporučuje da svećenici, u duhu pastoralne razboritosti, s pastoralnim vijećem pripreme blagoslov kuća koji bi mogao u nekim župama započeti već u došašću jer bi bilo dobro smanjiti broj posjećenih obitelji na dan te zbog novih okolnosti pripremiti zajednicu na novi raspored. Tako će se i biskupovi pastoralni pohodi koji su odgođeni nastaviti na proljeće.

Biskup je izrazio svoju zahvalnost svima koji su nositelji nade u teškoćama, koji su blizi bolesnima i starijima te koji poduzimaju razne molitvene i duhovne inicijative da bi se ojačao duh vjernika i svih ljudi dobre volje u našoj Biskupiji.