Aktualni sat 22.sjednice Županijske skupštine

Na početku 22. sjednice Županijske skupštine, koja je u srijedu, 25. studenoga 2020. godine, uz striktno poštivanje mjera borbe protiv pandemije COVID-19 održana u prostoru sisačkog hotela Panonija, održan je i uobičajeni „Aktualni sat“, tijekom kojeg su vijećnici imali prigodu županu Ivi Žiniću postavljati pitanja.
Milan Brigljević (Domovinski pokret) je u svezi aktualne pandemijske krize pitao što namjerava župan poduzeti kako bi se izbjegla zdravstvena katastrofa.


Župan Ivo Žinić je u odgovoru naglasio kako se ne slaže s konstatacijom vijećnika Brigljevića, iznesenom tijekom obrazloženja pitanja, da je stanje u zdravstvenom sustavu SMŽ katastrofalno: „Prije svega, ova županija od početka krize itekako organizirano i kvalitetno vodi brigu o svom stanovništvu“, rekao je župan i zahvalio svim članovima Stožera civilne zaštite na poslu koji su obavili. Podsjetio je i na sjednicu Vlade sa svim županima na temu mjera borbe protiv COVIDA-19. Rekao je da je stanje u SMŽ pod nadzorom, ali nema mjesta opuštanju. Broj pozitivnih raste i u našoj županiji i u Hrvatskoj, ali sustav još može podnijeti ovaj broj slučajeva. To ne znači da se neće ići s novim mjerama. Vlada je najavila nove mjere da premostimo ovih nekoliko mjeseci dok ne stigne cjepivo. Do tad je potrebno usporiti rast.
„Ovog trena mi vladamo situacijom. U našoj bolnici jedini problem, i to sam izvijestio premijera, imamo svega 13 respiratora, tu je, možemo reći, usko grlo. U postupku smo dobivanja nekoliko novih respiratora, a imamo i dogovor s KB Dubrava da oslobodimo krevete za hitne slučajeve.“ Stožer civilne zaštite je donio odluku o „radnoj obvezi“ svih liječnika opće medicine do 60 godina da bude li potrebno njeguju COVID bolesnike.
Trenutačno je 55 pacijenata na bolničkom liječenju, 5 ili 6 pozitivnih su u karanteni u Ravniku, imamo osigurano preko 50 kreveta u bolnici u Sisku. Izdan je nalog stožerima gradova i općina da osiguraju karantenska mjesta.
Župan se osvrnuo i na problem u Domu zdravlja u Hrvatskoj Kostajnici, zgradi u koju od gradnje nije ulagano, ali i podsjetio kako 95 % ostalih objekata funkcionira normalno: „Obnovili smo u ovoj i prošloj godini naše domove zdravlja kroz projekt EU u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Sedam milijuna je uloženo u opremu i gotovo da nema ambulante koja nije dobila novu dijagnostičku opremu.“
Činjenica je da je potreban zajednički napor kako bi se kriza prebrodila, rekao je župan i pozvao sve građane na odgovorno ponašanje i poštivanje mjera borbe protiv pandemije.


Kako je Brigljević ustvrdio da neke ustanove nisu dobile traženu pomoć u opremi, odgovor je dopunio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Roman Rosavec: „Gotovo svakodnevno postoje kontakti sa svim institucijama koje su u potrebi za zaštitnom opremom, bilo da se radi o ustanovama u vlasništvu Županije ili privatnim koncesionarima. S odgovornošću mogu potvrditi da se svima izašlo u susret i dodijeljena je oprema u skladu s mogućnostima.“
Ivica Pernar (HDZ) pitao je župana ima li dopune odgovora vezano uz epidemiju, kao i o humanitarnoj akciji pokrenutoj u korist dječjeg doma u Vrbini u Sisku.
Župan je dodao kako je još bitno reći da cijeli sustav dobro funkcionira. Šest od 36 naših škola je prešlo na nastavu on-line, a ministarstvo preporuča da se nastava, dok je god to moguće, održava normalno.
Dječji dom u Vrbini nije u vlasništvu Županije, to je državna ustanova. „Dobili smo informacije da je tamo dosta loše stanje. Još u ožujku smo se dožupan i ja odrekli dijela svoje plaće kako bi pomogli“, rekao je župan i dodao kako su pozvali ljude dobrog srca da se uključe u tu akciju. Pozvao je i vijećnike da se uključe.

Nikolina Borić (MOST) pitala je u kojem je statusu projekt izgradnje željezničke pruge Dugo Selo-Novska.


Riječ je o projektu prijavljenom na fondove EU, rekao je župan, te dodao kako prema njegovim saznanjima ima problema u vlasničkim odnosima. To je projekt Hrvatskih željeznica, a župan je u svakom kontaktu s njihovim čelništvom razgovarao o tom projektu, jednako kao i u svim susretima s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.
Održano je i desetak sastanaka s novljanskim gradonačelnikom Piletićem. Zajedno su odlazili u ministarstva kako bi određene stvari ubrzali.

Dario Hegel (HSP) pitao je župana hoće li doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata.


Župan je ponovio kako je stanje u sjevernim županijama loše i ići će se na mjere rigoroznije od sadašnjih. Rekao je i kako ne može u ovom trenutku definirati točno te mjere, ali je podsjetio i kako Vlada priprema set mjera pomoći gospodarstvu, pa i ugostiteljima.
Hegel je pitao i hoće li se nastaviti sufinanciranje obnove cesta po modelu 50:50, s tim da ga posebno zanima cesta u Vidrenjaku u općini Velika Ludina.
Program sufinanciranja ide dalje, rekao je župan i dodao kako vjeruje da će vijećnik biti zadovoljan jer je upravo imenovana cesta u Vidrenjaku predviđena za sufinanciranje, odnosno uvrštena je u plan građenja za 2021. godinu.

Dubravka Medved (HDZ) podsjetila je kako je župan nedavno obišao radove na izgradnji igrališta uz osnovnu školu u Topuskom, pa pitala koliko je ove godine uloženo u izgradnju školskih igrališta, ali i u obnove škola, kojima je Županija osnivač.
Vrijednost projekta u Topuskom je vrlo visoka, skoro 1,5 milijuna kuna, rekao je župan i podsjetio kako je u protekloj godini završeno i igralište kod Gimnazije u Sisku. Što se tiče energetske obnove škola u ovoj godini, obnovljene su škole: u Sunji 4,7 milijuna, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja 5,4 milijuna, područna škola Gračenica 2,1 milijun, Gornja Gračenica 2 milijuna, Voloder 1,7 milijuna, područna škola Stari Grabovac 800 000, Bročice 839 000, Brestača 726 000 i zgrada za učenike s teškoćama OŠ Novska 500 000. Obnovljena je i Srednja škola Topusko, vrijednost radova 7,8 milijuna. Osim ulaganju u ove srednje i osnovne škole, 3 milijuna kuna uloženo je u sanaciju sanitarnih čvorova, uređenje školskih kuhinja, nabavku opreme, namještaja i svega ostalog. „Možemo se pohvaliti da je u završnoj fazi izgradnja kuhinje pored prve osnovne škole u Petrinji, 1,4 milijuna kuna. To je zadnja osnovna škola i sad sve naše osnovne škole imaju kuhinje koje mogu pripremati minimalno tri topla obroka tjedno. Cilj nam je da to proširimo i da naša djeca imaju tople obroke svaki dan“, zaključio je župan Ivo Žinić.