Gradonačelnik Josip Mišković obišao OPG Mraković

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković nedavno je obišao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mraković u Osekovu, ujedno i dobitnika godišnje nagrade Grada Popovače u 2020. godini.

Obitelj Mraković Ivice od 1996. godine na veliko se bavi poljoprivredom. OPG djeluje od 2003. godine u sustavu PDV-a, a nositelj je bio Ivica Mrakovi. Od 2015. godine nositelj OPG-a je sin Stjepan. Isključiva djelatnost OPG-a je ratarstvo, a obrađuje 240 hektara poljoprivrednih površina, sve na području Grada Popovače. OPG broji pet zaposlenih, i cijela obitelj živi isključivo od toga.

O uspješnim rezultatima njihova rada najbolje svjedoči činjenica da je OPG Mraković prošle godine iz Programa ruralnog razvoja, mjera 4.1.1. realizirao investiciju izgradnje četiri silosa po 200 tona, sušaru za sušenje žita, i nabavku nove mehanizacije (traktora, prskalice, tanjurača, rasipača za bacanje umjetnog gnojiva), izgradnju dvije tunelske nadstrešnice za mehanizaciju i umjetno gnojivo, navigaciju. Investicija je to vrijedna 2,5 milijuna kuna, a iz fondova ruralnog razvoja dobili su bespovratno 1,7 milijuna kuna.

Ulaganjem dodatnih vlastitih sredstava uložili još u izgradnju nove gospodarske zgrade, sve skupa investicija iznosi 3,5 milijuna kuna čime je značajno unaprijeđena djelatnost proizvodnog procesa i OPG-a u cjelini. OPG Mraković se pozicionirao kao jedan od najuspješnijih OPG-a na području Sisačko-moslavačke županije i šire.

Nositelj OPG-a, Stjepan Mraković koji je 1987. godište, svojim radom i zalaganjima daje izniman primjer mladima u okruženju kako se od poljoprivrede može kvalitetno i uspješno živjeti i poslovno razvijati.