Život nakon koronavirusa neće biti isti – poručeno na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite SMŽ

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za novinare na kojoj je župan Ivo Žinić, vezano uz situaciju s koronavirusom na području ove županije, ustvrdio da je stanje nepromijenjeno.

„U zadnjih nekoliko dana nemamo novih oboljelih, nema pozitivnih u našoj županiji. Imamo jedan slučaj, jedne ustanove, ali to je stanovnik Zagreba. Sada, kada bi govorili o broju registriranih u našoj županiji, pozitivnih na COVID-19 je ukupno 37,  pet je iz drugih županija, 32 iz ove županije. Uglavnom su to stanovnici Siska. 17 je izliječenih, a još uvijek imamo 15 pozitivnih“.

Župan je upozorio kako život prije i poslije ove epidemije zasigurno neće biti isti. Najavio je i čitav niz novina u dezinfekciji. Primjerice, traju razgovori s jednom našom tvrtkom o korištenju ozona u dezinfekciji, najprije u općoj bolnici, a poslije i u nekim drugim ustanovama.

Dodatno je pojasnio preporuke oko nošenja zaštitnih maski.

„Došlo je do krivih tumačenja određenih izjava vezano na izvješće našeg Zavoda za javno zdravstvo gdje je naglašeno da je obvezno nošenje zaštitne maske, ali u određenim uvjetima. Određeni mediji i društvene mreže su prenijele da je obvezno nošenje zaštitnih maski za sve stanovnike. To nije točno, ovim putem to demantiram. Ali i dalje molim sve vas da se ponašate sukladno svim mjerama zaštite, upravo onako kako to propisuje i Nacionalni stožer, ali i Stožer civilne zaštite ove županije“.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec izvijestio je kako je danas preuzeta zaštitna oprema namijenjena zdravstvenim ustanovama i pružateljima usluga u zdravstvu i socijali koja će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana biti raspoređena do krajnjih korisnika.

Pred nama je produženi vikend pa je Rosavec pozvao sve građane na odgovorno ponašanje kojim će zaštiti i sebe i druge od širenja zaraze.

„Vjerujem da je pred nama jedno razdoblje opuštanja. Pred nama je i produženi vikend, 1. svibnja koji se tradicionalno obilježava, možda i potiče na određeni vid okupljanja naših građana. Želim apelirati na naše sugrađane da budu krajnje odgovorni, da se pokušavaju suzdržavati od kršenja propisanim mjera, a sve u cilju kako bismo nastavili s pozitivnim trendom kretanja broja oboljelih od koronavirusa na području naše županije“.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je kako je stanje sigurnosti na području županije dobro. Zabilježen je mali broj kršenja mjera samoizolacije, ukupno tri, od čega dva u Sisku i jedan u Kutini. Inače, na području PU sisačko – moslavačke je 396 osoba s propisanom mjerom samoizolacije.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dr. Inoslav Brkić pozvao je sve stanovnike na oprez u vrijeme relaksacije protuepidemijskih mjera jer, kako je naglasio, svako opuštanje znači otvaranje vrata opasnosti.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak dr. Tomislav Dujmenović izvijestio je da bolnica uredno funkcionira, a ono o čemu se razmišlja je normalizacija rada svih ambulanti, uz adekvatnu dezinfekciju i zaštitu, kao i poštivanje socijalne distance.