Uz suglasnost Zavoda za javno zdravstvo upućen zahtjev Nacionalnom stožeru za slobodno kretanje stanovnika unutar Županije

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za novinare na kojoj se župan Ivo Žinić  izvijestio kako su iz županijskog Stožera uputili zahtjev prema Nacionalnom stožeru da se ukinu e-Propusnice za putovanje građana unutar županije.

“Jučer nismo mogli poslati takav zahtjev prema Nacionalnom stožeru jer još uvijek nismo imali dopuštenje od našeg Zavoda za javno zdravstvo, od naših epidemiologa, od našeg dr. Brkića, ali danas u jutarnjim satima smo dobili pozitivno mišljenje da možemo otvoriti sva kretanja u granicama naše županije. Takva odluka je donesena i na sjednici Stožera, upućen je zahtjev prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i vjerujem da će tijekom par sati doći odobrenje da se i stanovnici Sisačko-moslavačke županije, kao i u drugim županijama, mogu kretati unutar granica županije”.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec izvijestio je o aktivnostima koje su provedene i zaključcima koji su doneseni na sjednici stožera, a načelnik Policijske uprave Luka Pešut ustvrdio je kako je stanje sigurnosti na području županije zadovoljavajuće.

Zamjenik župana, načelnik Stožera civilne zaštite SMŽ, Roman Rosavec je rekao kako je na područje RH stigla određena količina zaštitne opreme, te su djelatnici Stožera otišli po nju. Oprema će biti raspoređena po potrebama stručnih službi, ali i u skladište Civilne zaštite, kao bi oprema bila dostupna svima koji za njom imaju potrebe. Da se situacija popravlja, rekao je Rosavec, svjedoči i činjenica da uslijed smanjenja potreba za karantenskim smještajem vozača kamiona donesena je odluka o „demobilizaciji“ lovačkih kuća „Brezovica“ i „Cerovljani“, pa ostaje aktivan samo smještaj u Zelenoj dolini, koji zadovoljava potrebe.

Na upit novinara, župan je pojasnio i na koji je način organizirana primarna zdravstvena zaštita. „Odmah čim su propisane određene epidemiološke mjere, krenuli smo u organizaciju našeg zdravstvenog sustava tako da svaki Dom zdravlja ima posebnu COVID – ambulantu. Zamolili smo naše stanovnika kojima nije prijeko potrebna zdravstvena pomoć, koji trebaju doći samo po lijekove ili na nekakve kontrole, da ne dolaze u ovo vrijeme. Svi kojima je pak potrebna zdravstveno pomoć, ona se pruža u našim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, prije svega u COVID – ambulantama, a onda naravno i kod liječnika opće medicine“.

Župan je zaključio kako ih raduje što ova bolest pomalo jenjava te izrazio uvjerenje kako će se u narednim danima donositi mjere koje će postupno voditi normalizaciji života no pozvao je sve da i dalje budu na oprezu i prate upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.