Upozorenje građanima: Ne nasjedajte na prevarante na kućnom pragu!

S obzirom na nekoliko zaprimljenih dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite iz Policijske uprave sisačko-moslavačke upozoravaju građane da pripaze koga puštaju u svoj dom.

„Prema prikupljenim informacijama počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti“ – ističu u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj dodajući kako se radi o prevarantima!

Kako bi se zaštitili savjetuju vam da pripazite koga puštate u svoj dom, da u slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarate vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Također, savjetuju da vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca te da ne ustupate osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito, a prevaranti ih prikupljaju s ciljem zlouporabe. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede, te dojavite službi na 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama!

„Također, pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu! Upoznajte ih s ovom obavijesti!“ – apeliraju u našoj Policijskoj upravi te dodaju kako je informacija o pojavi ovog modusa prijevare odmah proslijeđena operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu u Republici Hrvatskoj.