Koronavirus – aktualno stanje u Županiji zadovoljavajuće

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je tiskovna konferencija na kojoj je župan Ivo Žinić  zajedno sa svojim zamjenikom, načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Romanom Rosavcem, ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislavom Dujmenovićem i ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslavom Brkićem, izvjesio javnost o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus. „Trenutno imamo 5 osoba kod kojih su laboratorijske pretrage na novi koronavirus pozitivne, a svakim danom povećava se broj osoba koje su u kućnoj izolaciji, odnosno one kojima je zabranjeno kretanje“.

Župan je također preporučio da se dolazak u domove zdravlja najavi, da se pacijenti naruče telefonom, kontaktiraju svog liječnika, te je napomenuo kako je u domovima umirovljenika zabranjen bilo kakav kontakt vanjskih osoba, jer je upravo u njima smještena najrizičnija skupina stanovništva.

Sve službe su koordinirane, te je nabavljena i potrebna oprema.

Osvrnuo se župan i na Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, te napomenuo kako je stanje u našoj Županiji bez većih problema.

Dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj OB Sisak istaknuo je kako su sve osobe kod kojih su laboratorijske pretrage na novi koronavirus pozitivne sa blagom kliničkom slikom.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić napomenuo je kako pamučne maske nisu dobre ukoliko se koriste duže vrijeme jer se one vlaže a potom i propuštaju virusne čestice. Također, podsjetio je javnost na važnost 3 m socijalnog razmaka, pranje ruku i pravilnu higijenu kako ljudi, tako i prostora, mokro čišćenje ili dezinfekcija i provjetravanje, kako bi se osigurala i adekvatna vlažnost zraka u prostoru u kojem boravimo.

Zamjenik župana, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec je rekao kako su Stožeru u nekoliko navrata stigle pritužbe od djelatnika da se njihovi poslodavci ne pridržavaju propisanih mjera zaštite, nabave zaštitnih maski i slično.

„Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas“ – zaključio je načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec.