Kompostana u Strušcu utječe i na kvalitetu meda

Na pčelinjacima se trenutno provodi detaljan pregled stanja preostalih uspješno prezimljenih zajednica te planiranje nadolazeće pčelarske sezone, za koju se pčelari nadaju kak će biti uspješnija od prošlogodišnje, ističe Drago Plaščar, predsjednik Pčelarske udruge „Lipa“ Popovača. „Lanjska godina bila je specifična, klimatske promjene utjecale su negativno i što se tiče pčela i što se tiče meda, te je bila jako loša. Želimo ju što brže zaboraviti, jer proizvedene su male količine meda, a i kvaliteta je bila lošija s obzirom na prethodne godine“ – pojasnio je Plaščar.

Većina pčelara s ovog područja pripada skupini tzv. selećih pčelara, a na lokaciji u naselju Stružec, bez obzira na velik broj pčelara, upravo zbog sloge i dobre suradnje, dosad nije bilo većih problema. A sloga je doprinijela i zajedničkoj borbi protiv problema koji su se u poslijednje vrijeme pojavili, ističe pčelar Damir Šerbecki. „To nam je idealna pozicija jer moramo se seliti na samo jednu pašu, lipu i kesten. Tada odlazimo u Hrvatsku Kostajnicu ili Petrinju. No, sada s dolaskom ove kompostane, dolazi do jednog velikog problema. Bojimo se da će nam kvaliteta meda drastično pasti, jer u vrijeme kad dođe bespašno radzoblje pčele traže alternativu, a alternativa je sada kompostana. U prncipu nismo protiv kompostane, ali je jako bitno da se vlasnik kompostane drži propisa i ne šteti prirodi i okolišu, kako bi i pčele, koje su nedavno proglašene najvažnijim živim bićima na planeti, mogle opstati. Ukoliko će biti problema koji se sada naziru, poput odlaganja neadekvatnog otpada neugodnog mirisa, taj med će biti lošije kvalitete, a padom kvalitete meda, a samim time i manjim cijenama, postavlja se pitanje same rentabilnosti proizvodnje“ – napominje Šerbecki.

Selidbom pčela s ove lokacije, gube se dobre pašne prilike, a kako ističe predsjednik udruge „Lipa“ Drago Plaščar, uz brojne poticaje, ali i promociju, u koju se uz podizanje kvalitete meda i ostalih pčelinjih proizvoda ulažu veliki napori ali i financijska sredstva u poslijednje vrijeme, budućnosti u ovom poslu ima.

Također, Pčelarska udruga „Lipa“, uz pomoć Grada Popovače,  nakon kupnje odgovarajućeg prostora, odnosno kuće koja bi se nalazila u neposrednoj blizinu ulaska u Park prirode Lonjsko polje, planira pokrenuti projekt „Kuća meda“ u sklopu kojeg će imati priliku prezentirati svoje proizvode, ali i održavati razne edukativne aktivnosti.