Predstavljen projekt “Hrvatska kuća vina”

Na površini od 2500 metara kvadratnih gradi se objekt interesantan posjetiteljima ali i proizvođačima. Riječ je o Hrvatskoj kući vina. Projekt je iniciran od strane Sisačko-moslavačke županije, a na atraktivnoj lokaciji ponudio bi raznovrsne sadržaje, ističe arhitekt Ivica Plavec.

„Osim same funckije odnosno prostora za kušanje vina, prikazat će se i proizvodnja vina.  Također tu će biti i sadržaji poput restorana i suvenirnice. Sam objekt je koncipiran na način da je nama bilo važno da se stvori jedna atraktivnost i prepoznatljivost u prostoru. Riječ je o suvremenoj arhitekturi, ali i arhitekturi koja prati tradiciju ovog prostora s obzirom da je konstrukcija drvena. S druge strane, budući da su vinske kuće dijelom ukopane, dijelom su u podrumu, a dijelom u prizemlju, nama je bilo važno da se kuća lijepo sagledava iz malo veće udaljenosti. Zato imamo vidikovac za kojeg smatramo da se dobro uklopio, iako ima malo neobičnije metode zasjenjenja, poput latica,  ali tvore posebnost tog projekta i daju novi karakter tom prostoru“ – pojasnio je arhitekt.

 „Kuća Hrvatskih vina – Svijet škrleta je projekt koji smo osmislili prošle godine kako bi nastavili s promocijom i pomogli našim vinarima“ – naglasio je prilikom predstavljanja župan Ivo Žinić. Od klonske selekcije, preko promocije na sjamovima i izložbama, do povijesnog trenutka – okupljanja profesionalnih vinara s područja Moslavine u Proizvođačku organizaciju, koja je u prošloj godini napravila zajednički škrlet, u proteklih 20 godina nastojalo se očuvati i brendirati autohtonu sortu škrlet. „Ovaj vrhunski projekt vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Idejni projekt je napravljen, a sada ga želimo promovirati našoj javnosti zajedno sa vinarima“ – rekao je župan.

Na području Grada Popovače proizvode se najveće količine autohtone sorte škrlet, te Grad pozdravlja  i podupire ovu odluku Sisačko-moslavačke županije, ističe gradonačelnik Josip Mišković. „Tradicija ovog kraja i statusni simbol su klijet i vinograd, a kroz ovaj projekt zaokružit ćemo jednu priču u kojoj će se moći prezentirati sve što se proizvede i na području Grada Popovače ali i u čitavoj Županiji. Ovaj projekt važan je i za razvoj turizma, te će imati svoj promidžbeni ali i ekonomski efekt. Svatko tko dođe u ovaj kraj imat će želju posjetiti kuću vina, ali i kušati te na taj način pomoći našim vinarima. Oni iz godine u godinu sve više ulažu, a posebice u škrlet koji ima sve veću vrijednost na vinskim kartama. Mislim da će ovaj projekt na neki način biti kapitalna kruna cjelokupnog ulaganja u razvoj vina i vinarstva.“

Ova lijepa priča zaslužuje biti ispričana, naime, projekt podržavaju i brojni vinari, kako profesionalci tako i amateri.