Turnir u GO-u uz Dan grada Kutine

U Srednjoj školi Tina Ujevića tijekom vikenda održan je turnir u GO-u. Ovo je peti turnir uklopljen u obilježavanje Dana Grada Kutine, a u njemu su sudjelovali igrači GO-a sa šireg područja Hrvatske, među kojima je sve više mladih.Uz turnir Međuškolske go-lige, odigran je i Go – turnir T6 (turnir šestorice). 

Iako je nastala prije tisuću godina u Kini, GO je sve popularnija igra i u zapadnim zemljama. Riječ je o strateškoj igri sličnoj šahu koja se igra u dvoje. U Kutinu je stigla zahvaljujući prof. Branku Odobašiću, a danas se njome bavi desetak Kutinčana.

Hrvatska igo udruga (HIGOU) zaslužna je za sve veću popularnost ove igre, a kako pojašnjava prof. Damir Medak s Geodetskog fakulteta u Zagrebu, tajnik HIGOU i voditelj projekta, ova igra razvija korisne osobine koje mogu pomoći u vježbanju koncentracije, sagledavanju raznih životnih situacija s više aspekata i time utjecati na donošenje dobrih odluka. „Ovogodišnji projekt se zove „Go-igra jednakih mogućnosti“, u njega je uključeno 14 partnerskih škola, te je riječ o dosad najvećem projektu udruge. Drago nam je da ga je prepoznalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a isto tako nam je drago da i Središnji državni ured za šport RH prepoznaje go aktivnosti kao športske, pa očekujemo da Hrvatski go savez uskoro uđe i u Hrvatski olimpijski odbor. Go je neolimpijski sport u istom statusu kao i šah, s tim da je u Hrvatskoj jako popularan bio prije 50-ak godina kada smo imali dvostrukog prvaka Europe. Zanimljivost ovog turnira je i posebna ploča na kojoj je igrao doajen u gou, Mladen Smud, koji unatoč gubitku vida,na ovaj se način može ravnopravno natjecati“ – zaključio je prof. Damir Medak.