Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini predstavilo zajednički “Škrlet”

Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, okupljeni u Udrugu proizvođačke organizacije “Škrlet”, premijerno su predstavili zajednički projekt od istoimene autohtone sorte grožđa, kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja koji proizvode pod zajedničkom etiketom u limitiranom izdanju od 5000 boca.

Da je riječ o povijesnom događaju potvrdio je predsjednik Proizvođačke organizacije „Škrlet“ Tomislav Trednić. Ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.  Nadalje, i kupce učimo određenom standardu, jer taj Škrlet je u svakoj boci isti.m „Logo je „ovnek“. Naime, žuti ovnek je sinonim za škrlet, a upravo logo i predstavlja grozd škrleta, odnosno jedan veliki grozd u sredini i dva mala, po jedan sa svake strane“ – pojasnio je Trdenić.

Kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina  što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom s nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom pa se kao takav idealno sljubljuje uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa, tjestenine i pikantna jela. „S obzirom na godinu koju odlikuju manja kvantiteta i veća kvaliteta mogu reći da ovo naše zajedničko vino ima 12% alkohola, te spada u skupinu srednje jakih vina. Ima dobru svježinu, poluaromatsko je vino, a miris ima i voćne i cvjetne note“ – rekao je Trdenić.

Marko Miklaužić, poznati moslavački vinar koji je također član Proizvođačke organizacije, odnedavno je predsjednik novoosnovane Udruge vinara Bregovita Hrvatska. Riječ je o udruzi koja okuplja vinare s područja osam županija smještenih u zapadnom dijelu Hrvatske.

„Najvažnija  stvar u organizaciji Bregovite Hrvatske je zapravo zajendički pristup marketingu, plasmanu i sufinanciranju vina od strane države. Svaka od županija ima po jednog predstavnika, a on treba preko gospodarskih i obrtničkih komora djelovati na lokalne udruge, koje potom prenose informacije svojim članovima. Npr. organizacija manifestacija više neće ići preko udruga koje su organizatori, već će se financirati putem proračuna Udruge vinara Bregovita Hrvatska. Time će se smanjiti i broj organizacijskih odbora i komisija, a uvest će se red u sustav organizacije, proizvodnje i plasmana, te sprječiti tzv. sivo tržište. Članovi trebaju shvatiti da bez organiziranja u takve udruge nema budućnosti“ – rekao je Miklaužić.

„Škrlet je ponos čitave Moslavine a na njegovom brendiranju već dulji niz godina rade i Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija“ – naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković. „U ovom času kada smo već došli do proizvoda koji već ima svoju prepoznatljivost na Vinskoj karti želja nam je da riješimo i onaj drugi problem, a to je prije svega plasman. Škrlet je već prepoznat kao kvalitetno i dobro vino, a sada nam je bitna ta količina. Jednostavno, nastupi izvan Republike Hrvatske traže određenu količinu, a da bi zadovoljili te potrebe, potrebna su udruženja poput ovoga. Oduvijek smo težili ovom proizvodu, i sada sa tim iskorakom konačno ćemo zadovoljiti prohtjeve tržišta. Ova će količina zajedničkog Škrleta pružiti zajamčenu kvalitetu te će konkurirati mnogo poznatijim sortama kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica“ – istaknuo je gradonačelnik Mišković.

Prvom povijesnom punjenju u boce zajedničkog Škrleta nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. „Škrlet je naš ponos, naša tradicija. Koliko mi je poznato, nakon 105 godina, prvi puta nakon 1914. kada je ovdje bila jedna proizvođačka organizacija, održano je punjenje zajedničkog Škrleta. To je dokaz da kroz zajedništvo možemo napraviti još više, jedan veći iskorak, a Sisačko-moslavačka županija već 18 godina radi na promociji Škrleta, na klonskoj selekciji, te danas ubire prve rezultate. Pred nama je jedna svijetla budućnost a Škrlet će zauzeti ono mjesto koje mu i pripada. Škrlet je autohtona sorta, na razini vrhunskih vina. Mi smo s proizvođačima bili i ove godine na sajmu vina „ProWein“ u Düsseldorfu, te je ovo vino svrstano u rang najboljih na svijetu. Zahvaljujem se svim proizvođačima i poručujem im da na tome ustraju, a Županija će im pritom uvijek biti partner“ – istaknuo je župan Žinić. 

Svi zainteresirani zajedničko vino najvećih moslavačkih vinara imat će  priliku kušati ove subote na manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ koja će se održati na glavnom gradskom trgu u Popovači s početkom u 18 sati.