Održan simpozij „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača organizirala je 29. studenoga simpozij pod nazivom „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“.

„Ovo je poseban dan za NPB“ – istaknula je prim. Marina Kovač, dr.med., ravnateljica NPB, pojasnivši kako ovaj simpozij pokazuje što je bolnica do sada radila na području palijativne skrbi i zbrinjavanju palijativnog bolesnikas jedne strane, te razmjeni iskustava s ljudima koji dolaze iz različitih segmenata a brinu o palijativnim boesnicima, s druge strane. 

Bolnica kojoj je na čelu, napomenula je, prva je bolnica u Hrvatskoj koja je u svoje akte ugradila palijativnu djelatnost, još davne 2004. godine. „Čitav niz ljudi kroz interdisciplinarni pristup brine o palijativnim bolesnicima i pomaže članovima obitelji u tim trenucima. To je nešto što je budućnost i o čemu se sve više govori. Znamo da postoji mreža palijativnih kreveta, tako da smo mi u Hrvatskoj već značajno odmakli u rješavanju dinamike zbrinjavanja. Sigurno da će vrijeme koje je pred nama pokazati još veće potrebe. Svjesni smo da je palijativnih bolesnika sve više. Kao društvo, ustanove, pojedinci i obitelji moramo se pripremiti za to vrijeme koje dolazi“ – pojasnila je prim. Marina Kovač.

Sanja Predavec, dr.med, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite pri Ministarstvu zdravstva ističe kako je palijatvina skrb prepoznata kao važno područje RH, u sustavu zdravstva, a i šire.

 „Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program razvoja palijativne skrbi 2017. – 2020. koji je predvidio organizacijske oblike, edukaciju i međusobno povezivanje svih pružatelja palijativne skrbi. I Sisačko-moslavačka županija je uključena u uspostavu sustava palijativne skrb, na bolničkoj i izvanbolničkoj razini. Danas je veliki dan koji je dodatni poticaj uspostavi sustava i međusobnom povezivanju svih dionika. Bit je upravo u međusobnom povezivanju, da znaju jedni za druge, a najviše da su korisnici upoznati s kontaktima, tko im može pružiti skrb u terminalnoj fazi života te pružiti podršku obitelji“ – rekla je Predavec.

„Gdje smo sada i kuda idemo“ tema je koju je na simpoziju aktualizirala Vlasta Vučevac, dr.med. spec. gerontolog, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru. Tom prigodom Vučevac je istaknula kako se ovo društvo bori za promicanje struke, a iako je osnovano prije 25 godina, provelo je niz edukativnih radionica, do priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kada je sustav palijativne skrbi unutar zdravstvene zaštite bio uvijet, nije postojala mogućnost da se implementira u sustav zdravstva. 

Vučevac je dodala kako za sada na nivou primarne zdravstvene zaštite, koja je i temelj palijative, dakle u domovima zdravlja, imamo organizirane koordinatore, tj. centre za koordinaciju palijativne skrbi i mobilne palijativne timove.  „To je velika, velika korist neizlječivim, teško bolesnim pacijentima jer se oni na adekvatan, stručni način zbrinjavaju u kući, a ne više u bolnicama. Znamo iz priča, ali i podataka da svaki bolesni čovjek želi biti što bliže obitelji i krugu prijatelja te umrijeti u okruženju u kojem je i živio. To i jest osnovni cilj palijativne skrbi – povećati dostojanstvo i kvalitetu života do kraja života“ – zaključila je Vučevac.

Simpoziju je nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo popovačka bolnica domaćin ovog skupa znanstvenika koji aktualizira problematiku koja je sve više prisutna, kako u Sisačko-moslavačkoj županiji, tako i u ostatku Hrvatske.

„Kad je u pitanja palijativna skrb moramo biti i jesmo posebno osjetljivi. Sisačko – moslavačka županija je krenula s povećanjem kapaciteta i potreba u palijativi. Imamo određenu mrežu kreveta u Popovači i Petrinji. Smatramo da će jedan ovakav pristup sigurno dati dodatni doprinos. Susret sa stručnjacima koji su danas ovdje, naročito iz Ministarstva, dodatna nam je prilika za razgovor o projektima koje nastojimo razviti i koji se naslanjaju na ovu ustanovu. Govorim o izdvojenoj jedinici palijative u Ravniku za koju smo već napravili rješenje, a u kojoj ćemo dobiti dodatnih 17 kreveta. Radi se o nečemu što je vrlo bitno i značajno. Sigurno da Sisačko – moslavačka županija konstantno traži način i ulaže napore da svom stanovništvu omogući što bolje i kvalitetnije zdravstvene uvjete“- rekao je tom prigodom zamjenik župana Rosavec.

Dodajmo kako se simpozij dotaknuo brojnih aktualnih tema poput liječenja boli palijativnog bolesnika, komunikacije s palijativnim bolesnikom unutar palijativnog tima, uloge farmaceuta i socijalnog radnika u palijativnoj skrbi, duhovnosti u palijativnoj skrbi i prehrane palijativnog bolesnika.