„Likovno svojoj Kutini“ – izložba Ivice Ice Bilandžića

U novouređenom klubu Arcus sinoć je otvorena prva izložba nakon izvršenih unutarnjih radova. Upravo to je razlog prolongiranja ovog kulturnog događaja koji je Ogranak Matice hrvatske Kutina organizirao u povodu obilježavanja Dana grada.  Kutinski slikar Ivica Ico Bilandžić Kutini je poklonio još jednu samostalnu izložbu njegovih novijih radova koji, kao i cijeli njegov opus, najvećim dijelom pričaju priču o kutinskom krajoliku.
  Bilandžić je kutinskoj javnosti dobro poznat, a ona ga doživljava kao „svoga“ slikara. Razlog tome dobrim dijelom je u motivima koji slave ljepote Moslavine i prenose ih na vjeran i njemu svojstven način.
 

Autora je u klubu Arcus pozdravila ravnateljica POU Kutina, Jasminka Molnar, a više o njegovom životnom putu govorio je Dragutin Pasarić koji je potpisnik recenzije u deplijanu koji prati ovu izložbu. Pov. umjetnosti i kustos Galerije Muzeja Moslavine Mladen Mitar postavio je i odabrao radove za ovu prigodu koji najbolje predstavljaju vrijeme i aktualni stvaralački trenutak kutinskog slikara.
  

O Ivici Bilandžiću Kutinčani znaju gotovo sve, radio je u Petrokemiji iz koje je i otišao u mirovinu, član je HDLU-a i Matice hrvatske i često donira svoje radove u humanitarne svrhe. „Stvarati, tražiti, otkrivati…“ tako je Dragutin Pasarić nazvao ovu likovnu priču koja je i svojevrsna poruka Matka Peića autoru ove izložbe. Autorov prikazani likovni opus kistom nas uvodi u tradicionalnu arhitekturu, trijemove koje je Mitar postavio upravo u središte ove izložbe, ali i mrtvu prirodu, Lonjsko polje, mlinove na vodi, neiscrpnu motivaciju Ivice Bilandžića.

Svoje doživljaje kako moslavačkog, tako i dalmatinskog kraja, budući da radi i stvara i na otoku Krku, Bilandžić prenosi svugdje gdje izlaže. Tako je imao i  zapaženu izložbu u Litvi koju je upoznao sa šarolikom hrvatskom prirodom na svojim slikama, ali i u ostalim zemljama Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Švicarskoj itd.
  

Mladen Mitar podržao je stvaralački rad autora, njegovu neiscrpnu želju za likovnim izražavanjem, te ga uz Želimira Šiška i pok. Nedeljka Vukića svrstao u najznačajnije slikare amatere u Kutini koji i danas otkrivaju, kao što su to činili i u početcima svoga rada.
 

Izložbu je u dobro posjećenom klubu Arcus u ime Grada Kutine otvorio izaslanik gradonačelnika, Robert Kolenc, a u glazbenom dijelu programa nastupile su Kutinske dunje i učenici OGŠ Borisa Papandopula.