Čuvari baštine – izložba uz Dan grada Kutine

Povodom Dana Grada Kutine, u prepunoj  Galeriji Muzeja Moslavine Kutina svečano je otvorena etnografska izložba pod nazivom Čuvari baštine /muzeji, zbirke KUD-ova i pojedinci/, koja prezentira vrijednu ostavštinu moslavačkog kraja i šireg zavičaja.

Izložba koja svojom tematikom predstavlja materijalnu i nematerijalnu baštinu Moslavine, Hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine djelo je autorice Slavice Moslavac, etnologinje, muzejske savjetnice i voditeljice Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina.

Otvorenje izložbe bila je prilika da se posjetitelje upozna s nekoliko važnih povijesnih informacija. Naime, Moslavac je tom prilikom naglasila kako materijalna i duhovna kultura Moslavine, u etnografskom pogledu, nije se do početka XIX. stoljeća znatno izmijenila u odnosu na prijašnja razdoblja, a promjene nastaju tek u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća kada dolazi do raspadanja hrvatskih kućnih zadruga. Tradicijska se baština tada postepeno, a poslije Drugoga svjetskog rata ubrzano, mijenja ili potpuno nestaje i zato ju je bilo potrebno zaštititi, spasiti i valorizirati.

Uz Muzej Moslavine Kutina koji je  otvoren 1960. godine,  vrijedni pojedinci, zaljubljenici u baštinu kao i kulturno-umjetnička društva u svojim prostorima imaju zbirke vezane za svoj kraj te tako čuvaju materijalnu baštinu od propasti, a objavljivanjem pjesmarica s notnim zapisima pjesama i kola te nosačima zvuka čuva se i glazbena baština šireg zavičaja.

Izložbu je uz glazbene nastupe PS Rusalke iz Kutine i VS Kreketuše iz Vinkovaca, pratila i revija narodnih nošnji. To je bila prilika da sudionici, odnosno nositelji folklornog kostima uz ponosno vladanje pokažu dobro očuvano tradicijsko ruho, naslijeđeno od baka i djedova.

Čast otvorenja izložbe pripala je gradonačelniku Zlatku Babiću koji je tom prilikom naglasio kako je ponosan na veliki broj izložbenih artikala i reviju narodnih nošnji koja na stručan način otkriva bogatstvo i raznovrsnost narodnog ruha našeg kraja. Zahvalio je Muzeju Moslavine Kutina i etnologinji Moslavac na ustrajnom očuvanju identiteta Moslavine i šireg područja kontinentalne Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca 2019. godine.