U Međuriću obilježeni Dani češke kulture

Protekli vikend u Međuriću bio je u znaku obilježavanja Dana češke kulture Grada Kutine. Manifestacija je to koja njeguje češke običaje, jezik i kulturu, okuplja prijateljske Češke besede, ali i sve stanovnike Međurića.
 

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe kutinske amaterske slikarice Darinke Uzel kojoj je ovo prva samostalna izložba. Darinka se slikanjem bavi intenzivno posljednjih nekoliko godina, što dokazuju i brojni radovi na akrilu koje je predstavila u Narodnom domu u Međuriću, poklonivši na kraju organizatorima jednu svoju sliku.

  Dani češke kulture okupili su češku zajednicu na tradicionalnom češkom sajmu gdje je publika imala priliku uživati u delicijama svih udruga, među kojima i novoosnovane Udruge žena Međurić čija se platforma okupljanja bazira na gastro etno običajima.

Upravo te običaje ujedinjene žene Međurića svojim aktivnostima žele sačuvati od zaborava – rekla je predsjednica Udruge Jasna Komlenović.

  Nakon zabavnih tradicionalnih igara koje su okupile lijep broj posjetitelja svih uzrasta, održan je kulturno umjetnički program u Narodnom domu. Otvorio ga je pozdravnim govorom predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

U programu kao i na sajmu, uz Češku besedu Međurić i Udrugu žena Međurić sudjelovali su i Češka beseda Dežanovac, te Češka beseda Šibovac, kao i prijatelji Matica slovačka Međurić. Kao i svih dosadašnjih godina rado se odazvao i KUD Banova Jaruga.

 Skup je u ime Grada Kutine pozdravio gradonačelnik Zlatko Babić dajući podršku svim aktivnostima Češke besede Međurić, a podržala ga je u ime Gradskog saveza KUD-ova Jasminka Molnar.