Svečano obilježen Dan Grada i blagdan sv. Alojzija Gonzage

Obilježen je Dan Grada Popovače  i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Tim povodom 21. lipnja održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, a dobrodošlicu okupljenima uputio je predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Kao predsjednik ovog Gradskog vijeća mogu izraziti zadovoljstvo vezano uz suradnju s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom, Gradskom upravom, kao i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Popovače. Kroz 34 sjednice donosili smo Odluke od općeg interesa za sve naše građane, vođeni ciljem usmjerenim u napredak i daljnji razvoj našeg Grada“- naglasio je Jagarčec.

Kroz najznačajnije razvojne projekte i aktivnosti koji su obilježili proteklo jednogodišnje razdoblje, okupljene je proveo videozapis. Kroz njega se tako mogao vidjeti  kontinuirani rast i razvoj na svim područjima, što je potvrdio i gradonačelnik Josip Mišković.

„Godinu dana smo stariji. Danas je vrijeme da se prije svega osvrnemo na godinu iza nas, ali i da se zahvalimo svima koji su pomogli da Popovača nastavi svoj razvoj. Prije svega, prethodno razdoblje obilježili su infrastrukturni radovi. Gradska uprava preselila se u nove prostore, obnovili smo centar Popovače: izgradili novo parkiralište i obnovili središnji trg. Započeli smo i niz aktivnosti na vodovodnoj mreži, proširenju cestovne infrastrukture i pješačkih staza te svega onoga što Popovači daje novi razvoj.“  – naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.

Okupljenima se obratila dječja gradonačelnica Lora Križanić. „Ovaj Dan je poseban za sve nas jer slavimo naš zajednički dom, mjesto gdje rastemo, učimo i ostvarujemo svoje snove. Popovača nije samo naš grad, ona je naša obitelj, oslonac i izvor inspiracije. Danas se prisjećamo svih onih koji su svojim radom i trudom doprinosili njegovu razvoju i napretku. Mi mladi smo budućnost naše Popovače, a zajedno s našim učiteljima i roditeljima radimo na tome da naš Grad bude još ljepši, bolji i uspješniji.  Nadam se da će suradnja našeg Vijeća s gradom pridonijeti kvalitetnijem i sadržajnijem provođenju slobodnog vremena, i općenito zadovoljiti interese i želje djece.“ – rekla je dječja gradonačelnica.

Čestitke u povodu Dana Grada Popovače i blagdana sv. Alojzija Gonzage, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća uputili brojni gosti. U ime nazočnih predstavnika jedinica lokalne samouprave obratio se načelnik prijateljske Općine Vitez Boris Marjanović. “Veza Općine Vitez i Grada Popovače uspostavljena je ranijih godina. Započela je kao veza na gospodarskom polju. Ta suradnja je dugotrajna, iskrena i prijateljska, a posljednjih je godina intenzivirana i na drugim poljima, posebice u kulturi i sportu. Ovdje nam je jako lijepo doći i ugodno se osjećamo.“ – naglasio je Marjanović.

Izaslanik sisačko-moslavačkog župana u ovoj je prigodi bio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić. „Suradnja Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače je na vrlo zavidnoj razini i to od smaog početka. Naime, u svim onim segmentima gdje se dodiruju nadležnosti Grada i Županije, možemo biti zadovoljni. Naša Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ doživjela je u proteklim godinama velike investicije. Kad zbrojimo obnovu nakon potresa, dizalo i ulaganja u Ravnik dolazimo do iznosa od preko 10 milijuna € ulaganja u posljednje dvije godine. Osim toga vrijedi spomenuti i ulaganja u infrastrukturu, posebice u prometnice te u školstvo.“ – rekao je Fofić.

Na brojnim uspjesima Popovači je čestitao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH Tugomir Majdak. „Čestitam na svim uspjesima u proteklom razdoblju. Svjedočim da imate puno realiziranih i zacrtanih projekata. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva na nekima i usko surađuje, a Vlada daje potporu njihovoj provedbi. Između ostalog, nedavno je upravo uz podršku Vlade Popovača dobila zemljište u poslovnoj zoni, a kako bi se proširila gospodarska djelatnost koja će svakako podići standard grada.“ – rekao je Majdak.

Čestitke u povodu obilježavanja Dana Grada na svečanoj je sjednici uputila i izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika predsjednika za ekonomiju. „Ovaj grad u okrilju prirodom i poviješću bogate Moslavine ima brojne pogodnosti za težnjom za bolji život. Popovača ima pretpostavke za uspjeh, kako kroz razvoj tradicionalnih i gospodarskih djelatnosti, u industriji i poljoprivredi, tako i kroz nove proizvodne perspektive, a sve uz dobru prometnu povezanost. Vjerujem stoga da ćete uspješno nastaviti provoditi sve projekte, a što je osnova razvoja i rasta društvenog standarda.“ – naglasila je izaslanica predsjednika Martina Ciglević.

Grad je kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada i ove godine iskazao zahvalnost građanima i udrugama koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.

Javna priznanja dodijeljena su Mati Šuleku za izniman doprinos očuvanju i promociji kulturno- povijesne baštine i lokalne povijesti sporta na području Grada Popovače i moslavačke regije u cjelini i Jasminki Draganić za izniman angažman u unaprjeđenju kvalitete života osoba starije životne dobi i doprinos promociji Grada Popovače kroz zapažena ostvarenja u području kulturno-glazbene djelatnosti. Godišnje nagrade dobili su Tvrtka PharmaS za iznimna postignuća u razvoju i unaprjeđenju gospodarske djelatnosti na ovom i širem području te snažan doprinos promociji Grada Popovače u cjelini i Ljubomir Fridrih za izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata te nesebičan društveni angažman kroz dugogodišnji aktivan rad u udrugama na području Grada Popovače.

Nagrada za životno djelo uručena je prim.dr.med. Zvonimiru Almašu za nemjerljiv doprinos i postignuća u osiguravanju i razvoju zdravstvene zaštite predškolske djece na području Grada Popovače te požrtvovni rad i iznimno human pristup u djelatnosti pedijatrije.

U ime nagrađenih tom se prilikom obratio dr. Zvonimir Almaš. „Iako sam dugo ovdje, ugodno sam iznenađen. Shvatio sam, na koncu, da se svaki dan isplati i da se prizna.“ – rekao je dr. Almaš i zahvalio na nagradi.

U okviru svečane sjednice uručena je i nagrada za „Najljepšu priču Grada Popovače u 2024. godini“ izabranu po Javnom natječaju kojeg je provela gradska Knjižnica i čitaonica.  U kategoriji nižih razreda nagrađena je Franka Uroda iz 2.a razreda OŠ Popovača, čiji nagrađeni rad nosi naziv „Zakaj volim svoju školu“, a mentorirala ju je učiteljica Renata Jambrešić. U kategoriji viših razreda za rad pod naslovom „Sekunda proljeća“ nagrađena je Elena Turina, učenica 7.a razreda OŠ Zorke Sever čija je mentorica Dragana Čubrilo.

Ova svečanost bila je prilika da se dodijeli i plaketa šampionu Izložbe mladih škrleta koju je provela Udruga Škrlet, a riječ je o Stjepanu Tušeku.

Program sjednice bio je obogaćen nastupima Nike Pastule na glasoviru, te vokalne skupine OŠ Popovača uz pratnju učitelja Mladena Bage.

Likovno društvo Moslavački krug tradicionalno je u okviru svečane sjednice pripremilo izložbu svojih slika s nedavno održane likovne kolonije „Zorka Sever“,  posvećenih gradu Popovači.

Uoči sjednice na Mjesnom groblju Popovača su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje s ovog područja, a nakon sjednice odigrana je revijalna utakmica kadeta ŠNK Moslavac sa prijateljima iz NK Vitez.

Ovogodišnja proslava zaštitnika župe, sv. Alojzija Gonzage, održana je svečanim misnim slavljem u večernjim satima kojeg je predslavio vlč. Ivan Faletar.  Proslava Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage zaključena je uz koncert Miroslava Škore i vatromet. Dan kasnije koncert je održala i Lidija Bačić.