Počeo je 5. Robotički kamp STEMoslavina

U Kutini je u Učeničkom domu otvoren 5. Robotički kamp STEMoslavina za učenike od 2. do 8. razreda. Kamp što ga organizira Hrvatski robotički savez, a provoditelj je Robotičkok-informatički klub RIK Popovča i trajat će pet dana svečano je otvorio Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih.
„STEM je budućnost!“, naglasio je ministar pozdravljajući sudionike kampa i dodao: „Ponosni smo na vas, jer naši su mladi sa informatičkih i matematičkih olimpijada donijeli 16 zlatnih medalja. Hrvatska je zbog vas dobra u području informatike i robotike i hvala vam na tome.“ Ministar je dodao kako Vlada RH podržava razvoj STEM područja. „Nedostaje nam srednjoškloskih nastavnika za predmete iz STEM područja. Zato smo za studente, buduće nastavnke predmeta iz STEM područja uveli stpendije u iznosu 600 eura.“.
U osnovnim školama interes učenika za STEM područje nastoji se potaknuti i u programima cjelodnevnog boravka u školama. Cilj je to i 5. Robotičkog kampa STEMoslavina, rekao je Vlado Lendvaj, predsjednik Informatičkog saveza informatičara i voditelj kampa STEMoslavina „Ovdje objedinjujemo aktivnosti u cijelom STEMpodručju i uglavnom ih provodimo koristeći edukativne robote. Naše aktivnosti imaju naglasak na edukativnoj strani, a ne na natjecanju. Zato postižemo odlične rezultate, jer kada je naglasak na natjecanju onda se često izgubi bit i ne postigne se što je cilj, a to je da se djeca kroz zabavu i igru educiraju i nešto nauče.“
Informatičari i robotičari iz Hrvatske na natjecanjima u Hrvatskoj postižu vrhunske rezultate, a takve rezultate ponavljaju i na svjetskim natjecanjima. „Činjenica je da je Hrvatska najjača zapadna sila u edukativnoj informatici i robotici. Na bilo kojem međunarodnom natjecanju ispred Hrvatske samo dođu istočna Azija, istočna Europa. Hrvatski informatički su sa informatičkih olimpijada donijeli 16 zlatnih i više od 100 medalja ukupno, što je više nego svi ostalo predmeti zajedno u Hrvatskoj.“, istaknuo je Predsjedni Hrvatskog saveza informatičara.
Saborska zastupnica Marijana Petir čestitala je mladim informatičrima i robotičarima na tim uspjesima. „Drago mi je što ste školske praznike odlučili provesti da učite u ovom kampu STEMoslavina. Vi ste sjajni, a to pokazuje i činjenica kako su na milijun stanovnika od nas u STEM području bolji samo baltičke zemlje i Luksemburg. Vaše znanje, nadam se ostat će u Hrvatskoj i oplemenit će našu Domovinu.“

Organizatore i sudionike Robotičkog kampa STEMoslavina pozdravili su Nebojša Čović, predsjednik Gradskog vijeća Kutine i Mihael Jurić, zamjenik župana SMŽ te su im poželjeli ugodan boravak u Kutini i puno uspjeha u učenju kroz igru i zabavu u kampu.
U 5. Robotičkom kampu STEMoslavina u Kutini sudjeluje 30 uečnika iz cijele Hrvatske.