Obilježen Dan obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije

U Sisku je svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije na kojoj su istaknuti pojedinci koji su svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu doprinijeli razvoju i rastu ove organizacije.

Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije jedna je od dvadeset područnih komora koja sa svoja četiri udruženja ima više od 2 900 članova, istaknula je predsjednica OK SMŽ Ivanka Čačić.

„Obrtnici na ovom području preživjeli su raspad države, inflaciju, zatvaranje velikih značajnih poduzeća, Željezare, Rafinerije, pa, možemo reći i Obrtničke zadruge. Zbog toga smo snosili posljedice: Domovinski rat, bili smo prva crta obrane, recesije, krize, korona, pa u konačnici i potres. Radili smo, padali i opet se dizali. Zbog svih tih činjenica, s pravom mogu govoriti da smo mi, obrtnici, poseban soj ljudi. Ne mogu svi biti obrtnici, o tome svjedočimo svaki dan. Danas se borimo s nekim novim krizama, nedostatkom radne snage, velikom migracijom stanovništva. Suočeni smo odljevom domaće radne snage i priljevom radne snage stranih država. Nije lako, ali snalazimo se. Nešto dobro i pozitivno što nam se dogodilo u svemu što sam spomenula je to da moramo biti zahvalni, jer činjenica je da smo dobili veliku financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske u svim krizama koje su nas udarale. Kao i mnogo puta do sada, završit ću rečenicom koja piše na našoj obrtničkoj zastavi: Jedinstvo je moć i ostanimo jedinstveni.“ – rekla je Čačić.

Izaslanik predsjednika HOK-e, prvi potpredsjednik HOK-e Adolf Cvanciger čestitao je svim obrtnicima na ustrajnosti u radu, bez obzira na izazove s kojima su se susretali kroz godine svoga djelovanja. Unatoč svim nedaćama, obrtništvo u Sisačko-moslavačkoj županiji ide u pozivnom smjeru.

„Kako novo vrijeme nosi nove izazove, i danas, 2024. godine, Hrvatska gospodarska komora zastupa interese svojih članova, obrtnika malih, srednjih, velikih, kako s područja cijele Sisačko-moslavačke županije, tako i cijele Hrvatske. Nalazimo se pred novim izazovima, ono što je bilo brzo zaboravljamo, međutim nikada nećemo imati taj osjećaj da ne znamo što sve trebamo, kakvim smo se izazovima susretali u prošlosti, a kakvim izazovima se trebamo susreti u budućnosti. Tako Hrvatska obrtnička komora vodi brigu o problemima i problematici sa svim izazovima koji su ispred nas, poglavito ono što nam se događa, to su demografski problemi i problemi pri zapošljavanju, odnosno kvalificirane radne snage. Ne mogu se ti problemi riješiti preko noći, adekvatno, na način koji bi mi htjeli, i pogotovo brzinom. To su poruke i danas, da se ne zaborave svi problemi koje se nalaze ispred obrtnika i ovih mladih koji će sutra zakoračiti u svijet realnosti, u svijet gospodarstva, gdje će morati iskusiti koricu kruha, kada moraš 24 sata razmišljati o tome kako ćeš sebi omogućiti normalni i kvalitetan život, a isto tako i svojim djelatnicima i biti na korist društvenoj zajednici u kojoj živiš i radiš.“ – rekao je Cvanciger.

Među gostima i uzvanicima bio je i zamjenik župana Mihael Jurić koji je naglasio važnost obrtnika u Sisačko-moslavačkoj županiji.  „Upravo ste vi obrtnici jamac zaposlenosti i radnih mjesta i osiguravate da naši ljudi i njihove obitelji ostaju na području naše županije. I Sisačko-moslavačka županija putem povoljnih kredita HBOR-a pomaže gospodarstvenicima i obrtnicima“- rekao je Jurić.

Priznanja:

PRIZNANJE „ŠEGRT HLAPIĆ“

– GABRIEL VIDOVIĆ

– MATIJA MESNJAK

– IVAN MARTIĆ

– MATEO NAJCLER

NAJBOLJI MAJSTOR – STRUČNI UČITELJ

– MARIO ŠAREC

– TONKA GALIJAN

ZAHVALNICE USTANOVAMA I POJEDINCIMA (koji su neposredno pridonijeli afirmaciji i promociji obrtništva)

– HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE-PODRUČNI URED KUTINA

– ZLATICA MARJANOVIĆ

– SNJEŽANA MIŠIĆ

– MARIJA VUKUŠIĆ

– DARKO DRAGIČEVIĆ

POSEBNE ZAHVALNICE OK SMŽ

– UDRUŽENJE OBRTNIKA PETRINJA, GLINA I TOPUSKO

– ŽELIMIR KRMPOTIĆ

PRIZNANJA ZA ORGANIZACIJSKI RAD

– ANDREJA MRMIĆ VALIDŽIJA

– DAMIR KLOBUČAR

– MIRJANA MILAŠINOVIĆ

– DAMIR KLOBUČAR

– DARKO KLOBUČAR

– MARIO ŠAREC

– ENES HARČEVIĆ

– TIHANA LJUBOJEVIĆ

POSEBNO PRIZNANJE

– KREŠIMIR MAJCAN

– ŽELIMIR KRMPOTIĆ

PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO

– IVANKA ZLATIĆ

MAJSTORSKE DIPLOME

– DRAGAN TADIĆ

– MATEO ZEBIĆ

– MARTINA ŽINIĆ

– NIVES VUKOVIĆ

– IVANA ŠUBARIĆ