I ove godine pripremaju se Sportski praznici

Do kraja školske godine preostalo je još nešto više od dva tjedna. Započele su stoga pripreme za sportske praznike.

Sportski praznici besplatan su ljetni sportski program koji se u ovoj školskoj godini provodi na preko 98 lokacija u Hrvatskoj. Projekt se provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, a glavni mu je cilj osigurati besplatno i kvalitetno bavljenje sportom pod stručnim vodstvom u prostoru škole i nakon završetka nastave.

Cilj je projekta uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti. Sudjelovanje u programu koji bi se provodio na otvorenom prostoru, pod stručnim vodstvom kineziologa, omogućit će učenicima dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave.

Pilot-projekt proveden je 2021. godine kao odgovor na epidemiološku situaciju u RH i svijetu koja je uvelike ograničila mogućnost rekreacije i bavljenja sportom za djecu.

Shvaćajući koliko je za djecu ključno da se redovito i sustavno bave sportom, Hrvatski školski sportski savez htio je stvoriti prostor i uvjete za ljetne sportske aktivnosti te okupiti kineziologe hrvatskih škola u stvaranje programa i provođenju tih aktivnosti.

S preko 11 tisuća djece koja su sudjelovala u 2021. godini i 138 voditelja programa, projekt je uspješno zaživio i proširuje se u 2022. godini, kada je sudjelovalo 13 500 djece i 175 voditelja. U 2023.godini je sudjelovalo 13 590 djece sa 178 voditelja.

Program je u potpunosti besplatan za sve učenike. Svaki će učenik koji pristupi programu dobiti majicu, a svakog dana za učenike je organiziran obrok i voda.

S područja Moslavine u ovom projektu sudjeluju OŠ Vladimira Vidrića Kutina,  OŠ Banova Jaruga i OŠ Zorke Sever Popovača. Iz ostatka županije sudjeluju sisačke škole 22.lipnja, Ivana Kukuljevića, Viktorovac, Braća Ribar i Braća Bobetko, potom OŠ Glina, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ Vladimir Nazor Topusko, OŠ Novska, OŠ Rajić i OŠ Jasenovac.

Sportski praznici održat će se od 24. lipnja do 12. srpnja 2024. godine, u tri termina od po tjedan dana, odnosno od 24. do 28. lipnja, od 1. do 5. srpnja i od 8. do 12. srpnja.

Prijave su službeno otvorene od 20. svibnja, a moguće su putem linka objavljenog na mrežnoj stranici skolski-sport.hr.