Gradsko vijeće Popovače dodijelilo Nagradu za životno djelo dr. Zvonimiru Almašu

Gradsko vijeće Popovače, 18. lipnja, održalo je svoju 34. sjednicu na kojoj su vijećnici jednoglasno odlučili dobitnike godišnjih nagrada za 2024. godinu, a koja će biti dodijeljene ovoga petka na svečanoj sjednici uz Dan grada.

Nagradu za životno djelo dobit će prim.dr.med. Zvonimir Almaš za nemjerljiv doprinos i postignuća u osiguravanju i razvoju zdravstvene zaštite predškolske djece na području Grada Popovače te požrtvovni rad i iznimno human pristup u djelatnosti pedijatrije.

Godišnje nagrade dobit će Tvrtka PharmaS za iznimna postignuća u razvoju i unaprjeđenju gospodarske djelatnosti na ovom i širem području te snažan doprinos promociji Grada Popovače u cjelini i Ljubomir Fridrih za izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata te nesebičan društveni angažman kroz dugogodišnji aktivan rad u udrugama na području Grada Popovače.

Javna priznanja dodijelit će se Mati Šuleku za izniman doprinos očuvanju i promociji kulturno- povijesne baštine i lokalne povijesti sporta na području Grada Popovače i moslavačke regije u cjelini i Jasminki Draganić za izniman angažman u unaprjeđenju kvalitete života osoba starije životne dobi i doprinos promociji Grada Popovače kroz zapažena ostvarenja u području kulturno-glazbene djelatnosti.

“To su ljudi i poduzeće koje su ostavili traga u prošloj i prijašnjim godinama. Ostavili su traga na gospodarske, društvene i zdravstvene aktivnosti. Predložile su ih uglavnom udruge i pojedinci, a među nekolicinom izabrao ih je nadležni Odbor. Dodjelom nagrada odat ćemo im počast za trud i rad za dobrobit Grada.” – rekao je gradonačelnik Josip Mišković prokomentiravši donesenu odluku vijeća.

Vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluke o proglašenju statusa nerazvrstane ceste za ulicu Javorac, Vinogradska Mikulanica i Vinogradska ulica u Popovači te za Moslavačku ulicu – I.odvojak u Voloderu, a kako bi se ažurirala dokumentacija u katastru prema stvarnom stanju na terenu, odnosno kako bi se mogli uspješno okončati problemi s pravno-imovinskim odnosima.

Kako bi se moglo pristupiti prodaji parcele u Strušcu, a koja je u naravi put, vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluku o ukidanju statusa javnog dobra za nju.  Jednoglasni su bili i kod usvajanja Izvješća o izvršenju Plana djelovanja Grada Popovače u području prirodnih nepogoda za 2023. godinu, a što je, kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, zakonska obaveza.

Pred vijećnicima se našao i niz drugih točaka vezanih uz poslovanje u prošloj godini. Sa 8 glasova „ZA“ i 7 „PROTIV“ usvojena su Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Popovače, Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović izrazila je nezadovoljstvo poslovanjem Grada. „Uz nikad veće ostvarene prihode velik dio građana još uvijek može sanjati o kanalizaciji, djeca mogu sanjati da će pješačkim stazama doći do škola, sportski park nam zjapi prazan dok nam se djeca presvlače u kontejnerima, skoro 50 djeca je ostalo bez mjesta u vrtiću.“ – navela je Uremović i upitala „Kuda odlaze novci grada?“.

„U 2023. godini Grad je zajedno s proračunskim korisnicima uprihodio 11.010.596,20 eura, a ukupni rashodi bili su 11.022.419,07 eura. Što se tiče samog grada prihodi su iznosili 10.765.655,63 eura, a rashodi 10.768.240,43 eura, što je prouzrokovalo manjak od 2.584,80 eura. Dakle, i u prošloj godini poslovali smo s minusom, no, financije grada su stabilne. S 01.01. prekinuli smo prihodovni dio, a rashodovni se rješavao još tijekom siječnja. Taj način poslovanja nam donosi određeni gubitak, ali nemamo nikakvih kredita i dugova te mogu reći da „vozimo s pozitivnom nulom“. Ponajviše se taj minus odnosi na projekte vezane uz Fond solidarnosti koje smo morali isplatiti, a što nam se u ovoj godini vratilo.“ – pojasnio je gradonačelnik vezano uz financije grada.

Kada je riječ o Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture gradonačelnik je pojasnio kako je plan iznosio 3.376.863,67 eura, a realizirano je 3.117.818,57 eura te kako je najveći dio sredstava utrošen za program izgradnje nerazvrstanih cesta. Kada je riječ o programu održavanja komunalne infrastrukture napomenuo je kako je plan iznosio 1.573.200,00 eura, a realizirano je nešto više, odnosno  1.696.208,03 eura. Najveći iznos je utrošen na održavanje nerazvrstanih cesta i održavanje čistoće javnih površina površina.

Odluku o pokriću manjka iz prethodnih godina podržali su jednoglasno svi vijećnici, a gradonačelnik je pojasnio kako je plan da se on nadomjesti u ovoj i sljedeće dvije godine.

U nastavku sjednice usvojena je i Odluka o prijenosu vlasništva nekretnine na Komunalne servise Popovača d.o.o. Naime, riječ je o tzv. industrijskom krugu i neplodnom zemljištu površine 8424 m2 na kojoj je izgrađena zgrada i pomoćne prostorije u kojima se obavlja djelatnost KSP-a. Knjigovodstvena vrijednost nekretnine je 68.231,78 eura. Ovim prijenosom Grad će se u potpunosti rasteretiti dužnosti financiranja komunalija i drugih potreba na navedenoj nekretnini. Odluka je donesena s 10 glasova „ZA“, a „PROTIV“ su bili vijećnici Katarina Uremović, Danijel Sučija i Ivan Abaz iz HDZ-a.

Pred vijećnicima su se našla i Financijska izvješća te Izvješća o radu Eko Moslavine d.o.o., Turističke zajednice Grada Popovača te Knjižnice i čitaonice Popovača, a koje su predstavili direktori Danijel Husnjak i Lovro Miklaužić, odnosno ravnateljica Ivana Vlašić i računovotkinja Sanja Mišković. Budući da su poslovanja bila pozitivna, a zabilježene su i nove aktivnosti te nabavka opreme, vijećnici su, u principu, ova izvješća jednoglasno podržali.

Napomenuti vrijedi i kako se pred vijećnicima ponovno našlo i donošenje Odluke o imenovanju Trga I Trgom Ante Starčevića. Ovoga puta ta je Odluka donesena s 8 glasova „ZA“, 2 su vijećnika HDZ-a bila suzdržana, a riječ je o Romanu Rosavcu i Ivici Keseru, dok su 3 vijećnika te stranke, Katarina Uremović, Danijel Sučija i Ivan Abaz bili „PROTIV“.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović napomenula je kako je prijedlog Mjesnog odbora Popovača, a čija je ona predsjednica, bio da se trg imenuje Trgom dr. Franje Tuđmana, a gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako smatra da Trg I zaslužuje nositi ime po Ocu Domovine, a što je prijedlog Gradske uprave i vlasnika objekta koji se i nalazi na navedenom Trgu.