Županijska skupština donijela odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada SMŽ

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na 25. sjednici donijela je odluke o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena sisačkom novinaru i publicistu Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije. Svoju novinarsku karijeru započinje 1969. godine kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti. Kao profesionalni novinar radio je u Jedinstvu, na Radio Sisku i u Vjesniku Željezare gdje je radio do gašenja lista 1995. godine. Od tada pa sve do umirovljenja 2010. godine profesionalno je radio u Večernjem listu. Posljednjih godina svoga života radio je kao dopisnik agencije HINA-e. Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon- Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu za redom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine, 7. lipnja 2024. godine.

Na 25. sjednici Županijska skupština usvojila je Odluku o dodjeli bespovratnih potpora po projektu „Turizam plus u Sisačko-moslavačkoj županiji“ za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2024. godinu. Navedenim projektom, za koji je u županijskom proračunu osigurano 160.000,00 €, cilj je podići konkurentnost domaćih turističkih subjekata. Mjerom 1 kroz uvođenje dodatnih sadržaja povećat će se standard i kvaliteta turističke ponude postojećih turističkih subjekata, a Mjerom 2 povećat će se ulaganja u marketinške aktivnosti. Usvajanjem Odluke 13 turističkih subjekata koristit će bespovratne potpore ukupne vrijednosti 156.653,00 EUR osigurane kroz Mjeru 1, odnosno 7 turističkih subjekata kroz Mjeru 2 vrijednosti 3.347,00 EUR.

Županijska skupština usvojila je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu, kao i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, Izvješće o radu i financijskom poslovanju Gradskih ljekarni Sisak te Izvješće o radu Savjeta mladih Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu.