Predavanje za djecu predškolskog uzrasta na temu „Sigurno u prometu“

Policijski službenici za preventivu cestovnog prometa Postaje prometne policije Kutina, prošloga su tjedna, u dječjem vrtiću Neven, djeci predškolskog uzrasta proveli edukaciju na temu „Sigurno u prometu“.

Djeci je pobliže prikazan izgled policijskog službenika. Kroz razgovor prezentirana su im osnovna pravila prometovanja pješaka, pojašnjeno im je na koji način se djeca prevoze u vozilima i važnost korištenja sigurnosnog pojasa, odnosno sigurnosne sjedalice ili postolja.

Posebno im je skrenuta pozornost na važnost nošenja zaštitne kacige dok se voze na biciklima, kao i na romobilima. Djeca su se aktivno uključivala u razgovor odgovarajući na postavljana pitanja.

Nakon edukcije u prostoru vrtića, policijski su službenici  s djecom proveli kratku vježbu na obližnjem pješačkom prijelazu, na kojoj su djeca samostalno morala pokazati na koji način prelaze preko kolnika, a u cilju što sigurnijeg samostalnog sudjelovanja u prometu kad krenu u školu. Pokazan im je način fizičkog upravljanja i reguliranja prometom policije te im je pojašnjeno kada u takvim slučajevima smiju prelaziti preko pješačkog prijelaza, odnosno kolnika.

Upoznati su sa telefonskim brojevima policije, vatrogasaca, hitne pomoći, te univerzalnim brojem za sve hitne situacije 112. Upućeni su im savjeti kako sigurno sudjelovati prometu te da ne smiju otvarati vrata kao niti razgovarati s nepoznatim osobama, sjedati u njihova vozila ili uzimati bilo kakve predmete, slatkiše ili slične stvari koje im nude takve osobe.

Policijski službenici djeci su predstavljeni kao prijatelji i osobe kojima se mogu obratiti za pomoć.