Održano 31. “Proljeće u Popovači”

31. godinu zaredom održano je tradicionalno „Proljeće u Popovači“. U organizaciji OŠ Popovača, a pod pokroviteljstvom grada i županije tom je prigodom održana Revijalna smotra osnovnoškolskih zborova Sisačko-moslavačke županije.

Brojna publika tako je uživala u raznovrsnim dječjim glazbenim izvedbama, ali i tamburaškoj glazbi, za koju se pobrinuo Tamburaški orkestar „Ratimir Joža Prosoli“.

Pored domaćina, zbora OŠ Popovača, koji je ovom prilikom premjerno izveo i himnu svoje škole, nastupili su i Zbor Vjeverice OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gore, zborovi OŠ Mate Lovraka i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, zbor OŠ Zorke Sever iz Popovače, te zajednički zborovi OŠ Braće Radić iz Martinske Vesi i OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, kao i zborovi OŠ Sunja i OŠ Ivana Antolčića iz Komareva. Uz njih nastupili su i tamburaški sastav OŠ Vladimira Vidrića i Band Mateki OŠ Mate Lovraka iz Kutine.

Riječi dobrodošlice svim sudionicima i dragim gostima uputio je ravnatelj OŠ Popovača Dražen Mlakar.

Čast otvorenja susreta pripala je gradonačelniku Josipu Miškoviću koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom velikog broja djece koja su tom prigodom izvela ono što najbolje znaju i za što su se uz pomoć svojih učitelja i pripremala.

Na izvedbama tradicijskih pjesama, ali i onih zabavnog karaktera te poznatih rock hitova, glasnim je pljeskom izvođačima zahvalila publika. Time je i potvrđeno kako ova kulturna priredba nije izgubila čaroliju i privlačnost kako kod izvođača tako i kod posjetitelja, za koje je dvorana popovačkog Doma kulture ovoga puta bila premalena.

Na dolasku i podršci mladim glazbenim nadama i već poznatom sastavu Tamburaškog orkestra „Ratimir Joža Prosoli“ zahvalio je predsjednik orkestra Saša Bočkor prisjetivši se pritom svojih početaka na popovačkoj pozornici.

U nastavku manifestacije svečano je otvorena Likovna izložba povodom 130. obljetnice rođenja Zorke Sever, a koju su organizirali Grad i gradska Turistička Popovače.

O jednoj od najpoznatijih umjetnica ovoga kraja, etnografkinji, spisateljici, ilustratorici i kostimografkinji govorila je Slavica Moslavac. Tom prigodom naglasila je kako je ovo jedno u nizu događanja kojim se veliča ova izuzetna osoba. U okviru same izložbe okupljeni su mogli razgledati radove 16 umjetnika, članova Likovnog društva „Moslavački krug“ i Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“.

Na njihovom je doprinosu, kao i na aktivnosti etnologinje Slavice Moslavac, koja trenutno radi i na tiskanom izdanju posvećenom Zorki Sever, prilikom otvorenja izložbe zahvalio gradonačelnik Josip Mišković.