Mladima prezentiran rad policije

Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove je godine održana Dan otvorenih vrata kako bi promovirala brojne aktivnosti i mladima približila policijski posao.

Veliki broj mladih tako je prošloga tjedna u druženju s policijskim službenicima saznao nešto više o tome što sve policijski službenici rade i kakvu opremu koriste u svom radu.

Velik interes okupljenih izazvala je pokazna vježba specijalističkog tima interventne policije koji su kroz prikazali svoje sposobnosti i dio svakodnevne obuke. Kroz vježbu su demonstrirati borilačke vještine, odnosno elemente gimnastike, tehnike judo bacanja, judo padove i tehnike obrane od raznih pojedinačnih napada, kao i borbene akcije gdje se jedan policijski službenik brani od više napadača.

U nastavku programa posjetitelji su imali prilike pogledati opremu i oružje koju koriste policijski službenici interventne policije u svom radu te prezentaciju posebno obučenih policijskih službenika „operatera za upravljanje bespilotnim letjelicama“ – Dronovima.

Posebnu pažnju je izazvala pojava četveronožnog inspektora Dona – specijaliziranog psa za pronalazak droga koji je i  taj dan uspješno pronašao sakrivenu drogu u torbi.

Prisutni su imali mogućnost pogledati i osobno pokušati proći poligon za provjere tjelesne i motoričke sposobnosti budućih policajki i policajaca.

Na Danu otvorenih vrata policije sudjelovala je i pravosudna policija te su službenici predstavili svoj rad i postupanja pravosudnih policajaca u incidentnim situacijama.

Po završetku pokaznih vježbi mnoštvo okupljenih razgledalo je na postavljenim štandovima raznu policijsku opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Upoznali su se s radom temeljne policije, zatim prometne, granične i interventne policije, protueksplozijske zaštite, kriminalističke tehnike te prevencije.

Razgledati su mogli i razna policijska vozila, između ostalih i kombi kriminalističke tehnike (svojevrsni CSI labaratorij u malom).

„Nadamo se da smo svima zainteresiranima na ovaj način uspjeli barem malo pojasniti i približiti dio policijskog posla i da će neki poželjeti postati dio našeg policijskog tima.“ – poručuju iz PU sisačko-moslavačke.

Podsjećamo da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“. Sve koji završe bilo koji od ova dva oblika školovanja čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.