Zgrada obitelji Prenkaj među najljepšima u svijetu

Stambeno-poslovna zgrada u Kutini, u vlasništvu obitelji Prenkaj, dobila je vrlo uglednu međunarodnu nagradu.

Proglašena je najboljom stambenom zgradom na svijetu, po izboru Big See. Izabrana je u užu kategoriju „Winner“ te se bori za Grand Prix u kategoriji Urban Infusion. Osim toga, kutinska je zgrada već osvojila i drugu nagradu na Cemexovom natječaju koji se provodi u Meksiku.

Naime, želeći ponuditi nešto modernije, lokalni poduzetnik Zef Prenkaj, angažirao je arhitektonski ured MR 2, Miroslava Rajića i Marina Račića.

Novosagrađena stambeno-poslovna dvokatnica netipična je uglovnica. Krov, koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, dok spojevi u nepravilnom ritmu čine prepoznatljiv element pročelja, kao i lođe koje su projektirane s “nasumičnim” pomakom. Glavni “highlight” većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na lođe, koje se mogu koristiti kao blagovanje. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju. Ovakvim odgovorom na višestambeni program za tržište izvučen je maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Prodajna cijena ovih stanova bila je 1350 eura po četvornome metru.

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, a ostvaren je i urbani prolaz, i to kolažiranjem šest različitih namjenskih prostora.  U njemu su smješteni prodajni prostori svakodnevnih potrepština.

Fotografija: Robert Leš