U Župi Ludina proslavljena svetkovina Božjeg Milosrđa

Zauzetošću Molitvene zajednice Milosrdnog Isusa u župi Ludina svečano je 7. travnja proslavljena svetkovina Božjega Milosrđa. Ovu svetkovinu ustanovio je sveti papa Ivan Pavao II. 2000. godine koja je ujedno bila jubilarna ili oprosna godina. Te godina kanonizirana je poljska svetica Faustina Kowalska koja je u povijesti Crkve poznata kao „tajnica Božjega milosrđa“ a po kojoj je Bog odlučio objaviti svijetu otajstvo svojega milosrđa. Poznata slika Milosrdnog Isusa nastala je također posredovanjem svete Faustine i njezinoga duhovnika blaženog Mihaela Sopoćka koji dao poticaj svetoj Faustini da vodi svoj dnevnik susreta i mističnih doživljaja sa Milosrdnim Isusom.  Na njegov poticaj osnovana je i Družba sestara Milosrdnog Isusa.

Upravo su dobrotom Milosrdnih sestara i u ludinsku župu došle relikvije sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćka koje su ustupljene na čašćenje baš za nedjelju Božjega Milosrđa.

Molitvena zajednica Milosrdnog Isusa predvodila je tom prigodom pobožnost Milosrdnom Isusu pred slikom Milosrdnog Isusa i relikvija koje su vjernici mogli častiti prije i nakon svetih misa.

Župna misa bila je posebno svečana, a na njoj je župnik Josip Bulat istaknuo riječi koje je Isus preko svete Faustine prenio svijetu: „Prije dana Pravednosti poslat ću dan Milosrđa.“ A Božje milosrđe najveće je u sakramentu svete ispovijedi gdje nas Bog bezuvjetno prima i čeka kao Milosrdni Otac raširenih ruku.

Na taj dan također je bilo moguće dobiti i potpuni oprost o vremenitih kazni uz uobičajene uvjete.

Ovu svetkovinu uzveličao je pjesmom župni zbor koji je pjevao posebno radosno.

„Zahvalni smo Bogu i za ovaj veliki milosni dar po kojem su mnoge duše iskusile milost Božjega milosrđa. Svim štovateljima Božjega milosrđa sam je Isus obećao sljedeće: „Duše koje šire slavu mojega milosrđa, štitit ću cijeli život – kao majka svoje dojenče; a u času smrti neću im biti Sudac, već milosrdni Spasitelj. U tom posljednjem času duša nema druge zaštite osim mojega milosrđa. Blago duši koja je za života uranjala u izvor milosrđa jer je neće stići pravda. Napiši: Sve što postoji, skriveno je u nutrinama moga milosrđa skrovitije od djeteta u majčinoj utrobi. Kako me bolno ranjava nepovjerenje u moju dobrotu. Najbolnije me ranjavaju grijesi nepouzdanja.“ Isuse uzdam se u tebe, budi milosrdan nama i cijelome svijetu!“ – poručio je vlč. Josip Bulat, upravitelj Župe Ludina.