Treću godinu zaredom učenici 4. razreda ljetovat će u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Treću godinu za redom dobrom suradnjom Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije osigurano je besplatno ljetovanje za sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola s područja naše županije, neovisno o osnivaču.

„Učenici se vraćaju sa zaista divnim iskustvima i uspomenama koje će pamtiti do kraja života. I ove godine ljetovanje u Splitu bit će prigoda da se učenici druže, da uživaju u svemu onome što Split i ljeto pružaju uz organiziran brojan i kvalitetan sadržaj.“- izjavio je župan Ivan Celjak.

Splitsko-dalmatinska županija osigurava smještaj i puni pansion, a Sisačko-moslavačka županija pokriva troškove prijevoza, trošak dnevnica pratiteljima i osiguranje neosiguranih učenika.

Prva grupa učenika ljetovat će u terminu od 16. – 20. srpnja, a druga grupa od 23.- 27. srpnja 2024. godine.

Zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma izrazio je i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

„Sretan sam i ponosan što i ove godine imamo mogućnost usrećiti nekoga kome je to uistinu potrebno. U protekle dvije godine osobno sam svjedočio tome koliko su djeca koja nam dođu na ljetovanje sretna što su dobila mogućnost na kratko promijeniti sredinu u kojoj žive, a s druge strane upoznati neke nove kulturne i prirodne vrijednosti te ono što je za njih najvažnije, steći nova prijateljstva. Zato ćemo tu tradiciju nastaviti po treći put i ove godine.“- izjavio je župan Blaženko Boban.

Na ljetovanje će se zaputiti i pratitelji učenika, a u Splitu na raspolaganju kao i prethodnih godina bit će velik broj volontera. Riječ je o izuzetno zahtjevnoj organizaciji za koju su oba župana iskazala zadovoljstvo što u protekle dvije godine nije zabilježen niti jedan incident.

Sisačko-moslavačka županija ugostila je tijekom kolovoza 2023. godine učenike iz Splitsko-dalmatinske županije u ljetnom gaming kampu za djecu u Novskoj. Za učenike organiziran je bogat sadržaj: od kreiranja igrica do rada na najmodernijim tehnologijama koje postoje u svijetu gaminga. Razgledali su znamenitosti i prirodna bogatstva Sisačko-moslavačke županije.

„Razgovarao sam sa županom Bobanom i o drugim modelima razmjene učenika s područja kontinentalne Hrvatske i s područja primorske Hrvatske i to je zasigurno projekt od nacionalnog značaja o kojem ćemo razgovarati i s budućim ministrom znanosti i obrazovanja“- zaključio je župan Celjak.

Kada je riječ o suradnji ove dvije županije, spomenuti svakako treba kako je Splitsko-dalmatinska županija donirala i 400.000,00 EUR za obnovu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora nakon potresa. Budući je Sisačko-moslavačka županija uspjela osigurati sredstva za obnovu škole putem Fonda solidarnosti EU, donacija Splitsko-dalmatinske županije bit će usmjerena na izgradnju nove školske športske dvorane, a ostatak sredstava osigurat će Sisačko-moslavačka županija. Dvorana će biti na dvije etaže. U suterenu će biti prostor za opremu, sanitarni čvorovi, svlačionice, kabinet, ambulanta i hol, a u prizemlju će biti školska športska dvorana s koševima što će zadovoljiti sve potrebe učenika OŠ Ivan Goran Kovačić Gora. Tijekom ove godine očekuje se pokretanje nabave za izradu glavnog projekta i za radove.