Prezentirano projektno rješenje novog dječjeg vrtića u Popovači

U Popovači je održana prezentacija projektnog rješenja novog dječjeg vrtića, a u ovoj ga je prilici djelatnicima vrtića predstavio arhitekt Tonči Čerina.

Novi dječji vrtić Grad Popovača gradit će u Kolodvorskoj ulici, a izradi projekta pristupilo se zbog nedovoljnog prostornog kapaciteta postojećeg vrtića. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026, Gradu Popovači je za izgradnju novog dječjeg vrtića osigurana potpora u iznosu od 2,3 milijuna eura, a ukupni troškovi izgradnje procjenjuju se na oko 4,5 milijuna eura.

U novoj zgradi dječjeg vrtića predviđa se kapacitet 12 odgojnih skupina koje se dijele na jasličku i vrtićku dob. „Kad se razmišljalo o organizaciji prostora posebna pažnja se posvetila praktičnosti svakodnevnog korištenja, odnosno zahtjevima i standardima koji vrijede za dječje vrtiće, stoga se jedan modul sastoji od unutarnjeg pristupnog trga u kojem su smještene garderobe i sanitarije, a preko kojih se ulazi u dvije skupne jedinice, odnosno dnevna boravka koji su s vanjske strane povezani preko djelomično natkrivene terase. Svaka jedinica ima osiguranu minimalno dvostranu orijentaciju. Sve je natkriveno kosim krovovima s kojima se, ovisno o potrebama, ostvaruju više svijetle i korisne visine prostorija, osim na dijelovima gdje je iz funkcionalnih razloga i zbog potrebe prirodnog osvjetljenja i ventilacije prostora formiraju unutrašnji atriji. Ulazni, glavni volumen natkriven je kosim krovom čime se osiguravaju korisni prostori na katu gdje su smještene prostorije odgojno obrazovnih djelatnika s orijentacijom prema atriju, a sa stražnje strane nalaze se tehničke prostorije i kuhinja s vlastitim ulazom“ – pojasnio je Tonči Čerina, projektant kojemu je povjerena izrada idejnog rješenja ovog novog dječjeg vrtića.

“Ovaj susret bila je prilika da se kroz neposrednu komunikaciju djelatnika i projektanta dođe do što kvalitetnijih smjernica, rješenja  i detalja realizacije ovog zahtjevnog projekta čiji se početak uskoro očekuje”- naglasio je gradonačelnik.