Povodom Dana planeta zemlje održana akcija sadnje drveća

Povodom Dana planeta Zemlje, u organizaciji Udruge Moslavine i njihovih projektnih partnera, Knjižnice i čitaonice Popovača i Hrvatskih šuma d.o.o. (Šumarija Popovača) nakon uspješno provedene akcije čišćenja, održana je i akcija sadnje drveća uz potok Jelenku.

Kako je pojasnila tajnica udruge Dijana Lipovac, ideja je bila da se djecu uključe u aktivnosti povodom ovog važnog dana, te je s Dječjim vrtićem Popovača dogovorena sadnja 16 stabala koja predstavljaju 16 vrtićkih skupina.

„Ovom akcijom djecu potičemo na brigu o planeti, brigu o šumama i rad za opće dobro. Oni su posadili stabla koja će rasti zajedno s njima. Uz stabla postavili smo i vremensku kapsulu koja sadrži njihove radove, a koje će u svojoj starijoj dobi izvaditi i prisjetiti se ovog dana.“ -rekla je Lipovac.

Kako je pojasnio upravitelj Šumarije Popovača Filip Koren, 16 trogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka zasađeno je na površini šumarije, uz potok Jelenku.

„Hrast lužnjak predstavlja našu najvrjedniju vrstu drveta s kojom gospodarimo.  To je listopadna vrsta koja raste na dubokim, glinastim ili pjeskovitim, pretežno vlažnim tlima s visokom razinom podzemne vode. Može doseći visinu preko 35m i promjera na prsnoj visini preko 1m. Općekorisne funkcije šuma hrasta lužnjaka iznimno su velike, posebice s obzirom na antierozijsku i hidrološku ulogu.“ – pojasnio je Koren i zaključio kako je upravo zbog tih karakteristika za sadnju izabrana ova vrsta.

Sadnja je protekla veselo, djeca su bila aktivna, slušala savjete djelatnika Šumarije, a uživala su i u prili „Janko i sjemenka“ koju im je pročitala ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača Ivana Vlašić.

Aktivnost je podržana i od strane grada, a nazočio joj je gradonačelnik Josip Mišković.