Otvorena obnovljena zgrada nove interne u OB Sisak

Svečano je otvorena obnovljena zgrada nove interne u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

Simboličnim presijecanjem vrpce to je učinio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak u prisutnosti djelatnika bolnice i brojnih gosti koji su izrazili oduševljenje obnovljenom zgradom u kojoj će pacijentima biti omogućena znatno kvalitetnija zdravstvena skrb.

Tom prigodom, župan Celjak istaknuo je kako su upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji „najbolje liječnice i najbolje liječnike, medicinsko i nemedicinsko osoblje u Hrvatskoj”.  Na temelju tog elementa, kvalitete struke, gradi se najkvalitetniji županijski zdravstveni sustav.

„Prvi element i najvažniji imamo. Drugi element je infrastruktura. Imamo predivnu, novu zgradu nove interne, koja izgleda predivno i izvana i iznutra, koja je opremljena novom opremom. Prošle godine smo nabavili opremu u vrijednosti od preko 8 milijuna €. Govorim isključivo o medicinskoj opremi. 7,8 milijuna € iz Fonda solidarnosti. Još smo dodatno nabavili opremu, dijelom iz sredstava Ministarstva, dijelom iz Županjskog proračuna čime su zadovoljeni svi elementi potrebni za realizaciju najboljeg županijskog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.“ – rekao je župan.

Osim zgrade nove interne, osim zgrade bolničke kuhinje, koja će biti gotova do kraja godine, kao i zgrade Pedijatrije, Citologije, Patologije, „Stare interne“, dovršava se i parkiralište od 78 parkirnih mjesta, a kad budu gotovi svi građevinski radovi kreće se u sanaciju prometnica koje se nalaze u krugu bolnice i oko nje, s dodatnim parkirnim mjestima.

“Gradimo, radimo, obnavljamo, i siguran sam da ćemo, uz pomoć svih vas, izgraditi ono što želimo, postići cilj koji želimo, na zadovoljstvo svih zaposlenika i korisnika zdravstvenih usluga, a to je: da budemo najbolji u Hrvatskoj!“ –  zaključio je župan Ivan Celjak.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Domagoj Orlić je rekao kako mu je, kao Siščaninu, velika čast i sreća nazočiti otvaranju nove interne.  „U ovom je trenutku u Sisku u izgradnji 11 višestambenih zgrada, s ukupno 209 stanova. U narednim tjednima započet će gradnja još 9 višestambenih zgrada, od toga dvije u neposrednoj blizini bolnice, koje će, nakon što prestane potreba za stambenim zbrinjavanjem u potresu stradalih stanovnika Siska, biti stavljene na raspolaganje bolnici za smještaj deficitarnih kadrova.“ – rekao je Orlić.

Izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša, državna tajnica Marija Bubaš istaknula je tom prigodom kako potres nije utjecao na razinu pružanja medicinske skrbi u ovoj općoj bolnici te kako će se i u narednom razdoblju u nju uložiti značajna sredstva.

„Vjerujem u svijetlu budućnost ove bolnice i ovog kraja” – u ovoj je prigodi istaknuo ravnatelj Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ dr. Igor Vrga zahvalivši pritom Vladi RH i Sisačko-moslavačkoj županiji na izuzetnom angažmanu oko obnove svih bolničkih zgrada.

„Sada kada ćemo imati najmoderniju opću bolnicu u Hrvatskoj, s novim zgradama i opremom, ono na što se moramo koncentrirati je medicinski kadar jer nažalost bez njih zidovi i oprema ne znače ništa. I u tome uvelike će nam ponovno pomoći Vlada RH s dovršetkom autoputa Sisak-Zagreb, a čime će Sisak postati grad na 30 minuta od metropole.“ – rekao je dr. Vrga.

Vrijednost radova obnove zgrade nove interne iznosi 6.349.408,23 eura s PDV-om. U njoj će biti smješteni Odjel za infektologiju, Odjel za kardiologiju s jedinicom intenzivnog liječenja i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.