U Romskom naselju u Kutini proslavljen Svjetski Dan Roma

Svjetski Dan Roma obilježili su i proslavili stanovnici Romskog naselja u Kutini. Proslavu su organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i sborski zastupnik Veljko Kajtazi i Vijeće romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. Slavlju su se pridružili Ivan Celjak, župan SMŽ i Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.
„Prvi put ne samo da obilježavamo, nego i slavimo Svjetski Dan roma u svim županijama“, rekao je Veljko Kajtazi. „Imamo i razloga, jer položaj Roma znatno se poboljšao zahvaljujući Vladi RH. Izuzetno sam zadovoljan jer je ova Vlada jedina Vlada u EU koja izdvaja sredstva za aktivnost u svih 70 Romskih naselja u Republici Hrvatskoj.“.
Veljko Kajtazi je dodao kako je Kutina dobar primjer suradnje sa Vladom i jedinicama lokalne uprave. „Obnovljen je i uređen društveni dom, provedena je legalizacija, osigurani su priključci električne energije za kućanstva. Samo takva suradnja doprinosi poboljšanju položaja Roma.“
Grad Kutina svojim projektima nastoji Rome integrirati u društvo. „Zato u Romskom naselju u Radićevoj ulici u Kutini planiramo izgraditi školu i vrtić. Samo obrazovanje će doprinijeti uključivanju Roma u društvo.“, izjavio je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutina
Gradu Kutina prihvaćen je projekt „Korak po korak ka održivoj uključenosti – unapređenje Romskog naselja u Kutini u smjeru, otpornosti i održivosti“ u sklopu inicijative New European Bauhaus. U okviru projekta planirano je potpuno uređenje i proširenje naselja Roma na kraju Radićeve ulice u Kutini. Za igradnju potpuno novog naselja trebat će nekoliko godina.