Održana skupština SSUUHH – povećava se brojnost hrvatskog hladnokrvnjaka

U 2023. godini utvrđeno je 11.883 grla hrvatskog hladnokrvnjaka, a od čega je ždrebadi 1.701 grlo. Podaci su to izneseni na godišnjoj Skupštini Središnjeg saveza udruga uzgajivača te autohtone pasmine konja.

„Vidljiv je trend povećanja broja grla kroz godine. U 2023. godini utvrđen je najveći broj grla pasmine hrvatski hladnokrvnjak, a u odnosu na 2022. godinu povećanje iznosi 8,73%. Što se tiče banke gena SSUUHH pohranjeno je 7.663 uzorka od čega je njih 3.400 poslano na DNK analizu, što iznosi ukupno 5.028 grla s DNK analizom.

Tijekom protekle godine organizirali smo, ili smo se aktivno uključili u sljedeća događanja: Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka u Popovači, XXIV. Međunarodni proljetni bjelovarski sajam u Gudovcu, Izložba konja Zlatar, X. Županijska izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka u Brodskom Stupniku, XIV. Županijska izložba stoke SMŽ u Popovači, XV. Konjogojska izložba u Mihaljevcima, XIX. Izložba hrvatskog hladnokrvnjaka u Vrbovcu, XVI. Međužupanijska izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka i kočija u Čađavici, XXVII. Državna konjogojska izložba u Sunji, Izložba hrvatskog hladnokrvnjaka u Vodnjanu, Novoj Kapeli, Vozočašće u Mariji Bistrici, XX. Međunarodni jesenski bjelovarski sajam u Gudovcu te III. Izložba konja hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije u Gospiću“ – istaknuo je predsjednik Saveza Miško Šklempe.

Što se tiče planova za 2024. godinu neki od istaknutijih su provedba uzgojnog programa SSUUHH i HTK, odabir rasplodnih pastuha, završetak DNK tipizacije rasplodnih pastuha, DNK verifikacija roditeljstva svih rođenih grla, pomoć članicama SSUUHH, prikupljanje uzoraka za banku gena, javljanje na sve aktivne natječaje, suradnja sa svim relevantnim institucijama…

U okviru ove Skupštine Mato Čačić, načelnik Sektor za stočarsku proizvodnju rekao je nešto više o Izmjeni i dopuni Uzgojnog programa SSUUHH kao i o organizaciji stručnog skupa o Gospodarskom korištenju hladnokrvnih pasmina konja.

Među mnogim uvaženim gostima, Skupštinu su pozdravili i rad saveza pohvalili zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić, župan Ivan Celjak te saborska zastupnica Marijana Petir.