Održana Dječja smotra folklora Sisačko -moslavačke županije

U kutinskom Domu kulture 12. travnja održana je Dječja smotra folklora Sisačko -moslavačke županije. Događaj je to u organizaciji i domaćinstvu Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine, a čiji su suorganizatori Pučko otvoreno učilište Kutina te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ koja je i pokrovitelj.

Smotra je bila natjecateljskog karaktera, a okupljenoj se publici svojim izvedbama predstavilo više od 600 izvođača, plesača, svirača i pjevača, a koji djeluju u 23 folklorne skupine iz 20 kulturno-umjetničkih društava s područja cijele županije.

Ovoga puta prezentirali su brojalice, tradicijske igre, pjesme, plesovi i narodno ruho Moslavine, Zapadne Slavonije, Posavine, Banovine, Bilogore i Međimurja.

U ime organizatoru dobrodošlicu okupljenima izrazila je tajnica Gradskog saveza Jasminka Molnar kazavši pritom kako ju veseli veliki broj sudionika te mnogobrojna publika koja ih je došla podržati.

Okupljene su pozdravili i ravnateljica POU Kutina Sanja Feltrin te gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo jer je upravo Kutina dobila tu mogućnost da bude domaćin smotre te da njezini građani i posjetitelji imaju priliku vidjeti što su maleni čuvari baštine uz pomoć svojih voditelja osmislili i za scenu priredili.

Smotru je otvorila izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić. Zahvalila je pritom kutinskom Gradskom savezu na domaćinstvu i odličnoj organizaciji, ali i ugodnoj atmosferi u kojoj su uživali svi sudionici. „Veliki broj mladih čuvarica i čuvara potvrda je da imamo budućnost.“

Zbog velikog broja skupina smotra je bila podijeljena u dva dijela.

Na početku su tako nastupili: KUD „Moslavina“ Kutina, KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, KUD „Repušnica“, Češka beseda Međurić, KUD „Jelenčanka“ Gornja Jelenska, KUD „Ilova“ Ilova, Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD „Moslavka“ Gornja Gračenica, Matica Slovačka Međurić te KUD „Ivančice“ Kutina. U drugom dijelu su se predstavili: KUD „Banova Jaruga“ Banova Jaruga, KUD „Stružec“, DND „Osmijeh“ Rajić, FA „Petrinjčica“ POU Hrvatski dom Petrinja,  FA “Etno Siscia” Sisak, HAKUD „Glinska tamburica“ Glina, KUD „Stjepan Šajnović“ Osekovo, KUD „Moslavec“ Voloder,  KUD „Šubić“ Novska te FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak.

Nakon završetka Smotre održan je Okrugli stol na kojem su selektorice Slavica i Lana Moslavac, a koje su pratile tri komponente, ples, glazbu i narodno ruho, iznijele svoju analizu, te mišljenja i preporuke.

Sve su one, baš kao i predsjednik Gradskog saveza KUD-ova Kutina Darko Preglej, naglasile važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog. Na kraju, selektorice su čestitale svim predstavljenim skupinama te naglasile pozitivne pomake u broju sudionika, a posebice u društvima koja su se nakon dugog vremena po prvi puta predstavila na smotri. Upravo ta izražena želja za nastupima rezultirala je programom koji je uz pauzu trajao više od 3 sata.

Na kraju, zaključiti su morale kako će našu županiju na Đakovačkim vezovima predstavljati KUD „Moslavec“ Voloder, na Vinkovačkim jesenima starija skupina KUD-a „Moslavina“ Kutina, a na Festivalu dječjeg folklora koji se od ove godine, umjesto u Kutini, održava u Vinkovcima, mlađa skupina FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak.

Fotografije: Gradski savez KUD-ova Kutina