Nova ulaganja u NPB Popovača

Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača nastavlja se uspješno razvijati. Uskoro započinje s realizacijom projekata od nacionalne važnosti, a koji su sada i predstavljeni javnosti.

Radi se o projektima „Energetska obnova zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju“ te „Izgradnji poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju“.

Iste su predstavili ravnateljica bolnice prim. Marina Kovač i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Projekt „Energetska obnova zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju“ vrijedan je 3.196.534,41€,  a financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Kako je rekla ravnateljica Kovač, on će obuhvatiti provođenje dubinske energetske obnove koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od 56,70% i uštedom primarne energije od 72,35%. Između ostalog, predviđene su: sanacija vanjske ovojnice, sanacija krovova, zamjena vanjske stolarije novom sa sigurnosnim staklima i bravama, zamjena dotrajalih plinskih kotlova i opreme u kotlovnici, ugradnja solarnih panela, ugradnja elemenata pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti te ugradnja elemenata zelene infrastrukture i punionica za automobile. Cjelovita rješenja uštede energije dugoročno će smanjiti troškove te povećati kvalitetu i udobnost boravka u zgradi uz pozitivan utjecaj na okoliš.

Drugi veliki projekt, a čija provedba uskoro počinje je Adaptacija i dogradnja dva postojeća objekta na lokaciji Ravnik, izgradnja sportske dvorane i vanjskog igrališta te Izgradnja poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju. Radi se o projektu od nacionalnog interesa za čiju provedbu je Vlada Republike Hrvatske osigurala financijska sredstva u državnom proračunu u iznosu od 5.500.000,00€. Adaptacijom i opremanjem objekata osigurati će se uvjeti za organizaciju i djelatnost dječje i adolescentne psihijatrije stacionarnog tipa te na taj način dati podrška Sisačko-moslavačkoj županiji za unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite djece i adolescenata sa poremećajima mentalnog zdravlja. Realizacijom projekta osigurat će se 8 kreveta dječje i adolescentne forenzike, 17 kreveta dječje i adolescentne psihijatrije i 10 stolica dnevne bolnice. Provedbom projekta Bolnici će se dati značajna uloga u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.

„Kad završi obnova potresom stradalih dijelova sustava, oslobodit će se i vrijeme i energija, naravno i financijska sredstva za ulaganje u Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ Popovača i narednih godina slijede značajnija ulaganja, prije svega u ljudske resurse, opremu i infrastrukturu. To je smjer u kojem idemo i to su ta tri elementa u koje će ulagati županija u narednom razdoblju“ – istaknuo je u ovoj prigodi župan Celjak.

„Ovo su ogromni projekti za Bolnicu. Imamo veliku podršku Županije. Znam koji je angažman župana bio i u Ministarstvu i prema Vladi RH“ – rekla je ravnateljica Kovač i iskazala zahvalnost županu Ivanu Celjaku, kao i uvjerenje da će se suradnja nastaviti na jednako visokoj razini.

Posjet župana završio je obilaskom radova na zgradi Odjela za gerontopsihijatriju gdje je u tijeku provedba projekta Izgradnja dizala za osobe smanjene pokretljivosti vrijednosti 261.102,06€. Provedbom projekta znatno će se poboljšati kvaliteta usluge pacijentima, ali i olakšati rad medicinskog osoblja. Radovi su započeli izgradnjom pristupne ceste koja će omogućiti pristup sanitetskim vozilima do dizala, nakon čega je postavljen konstrukcijski dio dizala. Građevinski radovi su u završnoj fazi, slijedi postavljanje staklenih površina te ugradnja dizala i završno uređenje okoliša. Projekt se u potpunosti financira iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.