Održana 2. Potočka salamijada

U organizaciji novoosnovane  Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine “ZLATNA ŠNITA” Potok“, 20. travnja održana je 2. Potočka salamijada.

Kako je pojasnio predsjednik udruge, Valentino Florijanović, ova je salamijada zamišljena kao gastronomska, ali i edukativna manifestacija koja promovira proizvode naših seljaka, a kojih je ovoga puta bilo 62.

Ocjenjivanje uzoraka održano je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Ivice Kosa. Uzorke su ocjenjivali stručnjaci, educirani senzorski ocjenitelji, uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu oku i nepcima ugodne.

Budući da su gotovo svi uzorci nagrađeni, odnosno njih 59 od 62, organizatori su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom Salamijadom.

Prvo mjesto osvojili su Igor i Darko Kirin iz Topolovca, drugo mjesto Luka Cvetić iz Volavja, a treće Katarina Smola iz Potoka. Uz njih zlatna priznanja osvojilo je još 25 proizvođača, srebrna njih 21, a brončana 10, te su dodjeljena i tri priznanja za sudjelovanje.

Priznanja i zahvalnice tom su im prilikom uz predsjednika Udruge „Zlatna šnita“ Valentina Florijanovića uručili gradonačelnik Popovače Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić te saborska zastupnica Marijana Petir.

Da je Popovači, odnosno Potoku, potrebno ovakvo događanje, potvrdio je i gradonačelnik Josip Mišković, koji je bio iznimno zadovoljan uspjesima, a posebice domaćih proizvođača. „Želja nam je da to postane tradicija, budući da je naš kraj još uvijek onaj u kojem se održavaju kolinja te nam je iznimno važno sačuvati taj običaj. Grad Popovača sredina je vrijednih ljudi i ovaj događaj priznanje je njihovog rada te ćemo ga i u budućnosti podržavati. Drago nam je da imamo i sudionike iz drugih regija, a čiji dolazak u Potok potvrđuje važnost ove manifestacije.“

Organizatori su u konačnici bili iznimno zadovoljni, zahvalili su stoga Gradu, gradskoj Turističkoj zajednici te brojnim sponzorima i donatorima bez čije pomoći ne bi bilo moguće organizirati ovaj događaj te Mirku Fodoru koji je vodio cijelu manifestaciju.

Na samom kraju najavili su i izradu prve moslavačke salame s kojom im je želja nastupiti zajednički na manifestacijama te na tržištu.

2. Potočka salamijada završila je kušanjem uzoraka te druženjem uz tamburaše.