Noć knjige u Knjižnici i čitaonici Popovača

Knjižnica i čitaonica Popovača i ove se godine priključila manifestaciji „Noć knjige“ te je time postala djelić najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje, a koja se održala 13. godinu zaredom, 23. travnja.

Manifestacija je u Popovači započela Tulumom s(l)ova, zajedničkim projektom knjižnice i OŠ Zorke Sever, tijekom kojeg se čitalo pacijentima Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača. Naime, jedan od ciljeva projekta je čitanje u lokalnoj zajednici stoga su učenici petih razreda u pratnji knjižničarke Dragane Čubrilo pacijentima pročitali ulomke iz knjiga „Sve je u redu“, autorice Sanje Pilić i „Torta od priča“ autorice Biserke Balenović. Okupljeni su bili dirnuti i srdačno su prihvatili ovu gestu ljubaznosti.

Potom je održana pričaonica i radionica za djecu „Čitajmo zajedno“, a na samom kraju predstavljen je i istoimeni projekt kojeg Knjižnica provodi zajedno s Dječjim vrtićem i Društvom naša djeca Sisak.

Projekt su uz ravnateljicu Knjižnice Ivanu Vlašić predstavile Marina Ovčariček iz Dječjeg vrtića i Renata Fridrih iz DND Sisak.  Kako se moglo čuti, on se zasniva na partnerstvu s roditeljima i lokalnom zajednicom, a s ciljem primjerenog odgovara na individualne i razvojne potrebe djeteta. „Perspektivu razvoja vrtića i kvalitetu rada određuje njegova “otvorenost prema van”, uspostavljanje suradničkih odnosa s djelatnicima, roditeljima, drugim vrtićima, lokalnom zajednicom, kako bi vrtić mogao funkcionirati kvalitetno unutar šire zajednice.“ – istaknuto je prilikom predstavljanja.

Događaj su svojim dolaskom podržali brojni građani te predstavnici grada, gradskog vijeća i gradskih institucija. Na trudu i radu kojim se unaprjeđuje svakodnevni život svih korisnika, ali i približava im se mogućnost edukacije od najranije dobi, knjižnici te njezinim partnerima, zahvalio je gradonačelnik Josip Mišković.

Noć knjige u Popovači završila je uz vraćanje knjiga bez naplate zakasnina, a manifestaciju je pratila i izložba knjiga „Naš Andersen“ posvećena 150. rođendanu Ivane Brlić Mažuranić.