Medicinska skrb za hrvatske branitelje

U prostoru Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Sisku održan je razgovor o važnosti liječničkih pregleda za hrvatske braniteljice i branitelje.

Događaj je okupio pedesetak hrvatskih braniteljica i branitelja, kojima su se obratili ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača dr. Marina Kovač, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak dr. Igor Vrga i dvije medicinske sestre, koordinatorice bolnica za hrvatske branitelje, Željka Brodarac iz Siska i Draženka Drobec iz Popovače te župan Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić.

Župan Celjak istaknuo je kako se na prijedlog branitelja realiziralo imenovanje koordinatorice za hrvatske branitelje u bolnici u Sisku, a prema modelu koji popovačka bolnica ima od ranije.

„Cilj nam je, kada se vi javite ili dođete u bolnicu, da imate nekog tko će vas voditi, tko će vam organizirati preglede“- rekao je župan i iskazao vjeru da su hrvatski branitelji zadovoljni što je taj problem riješen u tako kratkom roku.

U razgovoru koji je slijedio branitelji su dobili jasne i konkretne odgovore na svoje upite, od samog ulaska u sustav preventivnih pregleda hrvatskih branitelja, do tehničkih i specifičnih pitanja o pojedinim bolestima i slučajevima.

Braniteljska populacija je, što je prirodno, sve starija i sve potrebitija kvalitetne medicinske skrbi. Važnost preventivnih pregleda je nemjerljiva, rekli su nazočnima liječnici. Podsjetili su ih i na novost u sistematskim pregledima, preglede rektuma u svrhu prevencije ili ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Župan Ivan Celjak obećao je stoga još dva pomaka ka kvalitetnijoj medicinskoj skrbi braniteljske populacije: preglede preveniranja melanoma i uvođenje koordinatora za hrvatske branitelje u Lječilištu Topusko.