Župan Ivan Celjak na sastanku s braniteljskim udrugama

U Sisku je održan sastanak župana Ivana Celjaka s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije svega, župan i njego zamjenik, razgovarali su s braniteljima o organiziranom putovanju na povijesna mjesta iz Domovinskog rata.
Kako je Županija preuzela na sebe trošak i organizaciju putovanja svih branitelja, župan im je ponudio odabir ovogodišnje destinacije. Jednoglasnim izjašnjavanjem, branitelji su odabrali Knin za odredište svog puta, dogodine će odlučiti između Škabrnje i Dubrovnika.
Utvrđen je i termin tradicionalnih športskih igara hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, 15. lipnja.
Dogovoreni su i povoljni uvjeti korištenja kapaciteta Top Termi Topusko za branitelje i članove njihovih obitelji.

Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, dr. Marina Kovač, je u kratkoj prezentaciji nazočnim braniteljima još jednom ukazala na važnost i potrebu obavljanja preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.
„Zdravstveni problemi hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, ali i svih civilnih žrtava rata, predstavljaju izrazito važno pitanje,“ rekla je dr. Kovač.
U NPB Popovača provode se sistematski preventivni pregledi hrvatskih branitelja od 2017. godine i obuhvaćaju: laboratorijsku dijagnostiku, UZV cijelog abdomena, UZV dojki, transabdominalni UZV prostate, RTG prsnih organa, složeni pregled internista i standardnu elektrokardiografiju. Dr. Kovač je pozvala branitelje i na odaziv na preventivne preglede u borbi protiv raka debelog crijeva.
Župan Celjak je potvrdio pozive dr. Kovač i dodao kako je braniteljima na usluzi i raspolaganju kvalitetna medicinska skrb u SMŽ: „Vjerujem da pratite sve što radimo u zdravstvu. U okviru Doma zdravlja obnovili smo Žažinu, Kratečko, Topolovac, Galdovo, Jabukovac, Dom zdravlja u Glini…
Gradimo Dom zdravlja u Petrinji, otvorili smo središnju zgradu Doma zdravlja ovdje u Sisku, obnavljamo zgradu u Capragu, u Dvoru i Sunji. To će sve biti ubrzo gotovo. Razvijamo cijeli sustav primarne zdravstvene zaštite, koji je dobro opremljen, obzirom je 2019. proveden projekt opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite. I tu opremu stalno zanavljamo, kupujemo novo. Naša Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ će imati sve zgrade nove. Novu internu ćemo vjerojatno svečano otvoriti nakon Uskrsa. Iza te zgrade radimo parking. U Vinogradskoj ulici radimo dvije stambene zgrade sa po 19 stanova.
Gradimo novu zgradu bolničke kuhinje, novu zgradu Pedijatrije, obnavljamo Citologiju i Patologiju. No ono što je čak i važnije od toga je da smo prošle godine kupili medicinsku opremu 7,8 milijuna € iz Fonda solidarnosti. A plus što smo se izborili za nacionalna sredstva, oprema u vrijednosti od preko 8 milijuna €.“
Novom su opremom, rekao je Celjak, svi oduševljeni, to je najbolja oprema koja postoji u svijetu.

Župan Ivan Celjak uručio je i odluke temeljem kojih braniteljske udruge mogu koristiti prostore za provođenje aktivnosti.
Sisačko-moslavačka županija cjelovito je obnovila zgradu javne namjene u Tomislavovoj ulici u Sisku, odnosno zgradu u kojoj je smješten Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije. Posebno mjesto u ovome objektu zauzima Memorijalna soba Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.
Radovi u vrijednosti oko 1.3 milijuna € financirani su putem Ministarstva kulture i medije RH iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Na temelju raspisanog Javnog natječaja za podnošenje prijava za dodjelu poslovnih prostorija u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije na korištenje udrugama za provođenje programa i projekata od interesa za opće dobro iz područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata, župan Sisačko-moslavačke županije, na prijedlog Povjerenstva za provođenje natječaja za dodjelu prostora u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije na korištenje udrugama radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro dodijelio je na sukorištenje četiri prostorije na I. katu u zgradi javne namjene u Sisku, sljedećim udrugama: Udruzi ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna „Marijan Celjak“ i Udruzi roditelja poginulih branitelja domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije;
Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije i Udruzi specijalne jedinice policije „OSA“; Aeoroklubu Sisak, Udruzi Bošnjaka branitelja domovinskog rata Hrvatske Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, Udruzi hrvatskih branitelja domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije i Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnica Sisačko-moslavačke županije; Županijskoj podružnici udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije.
U zgradi u kojoj je smješten Kulturno-povijesni centar, našli su prostor za svoje aktivnosti i članovi ovih udruga, rekao je župan Ivan Celjak i dodao: „Mi smo htjeli vratiti vas u vaše prostore, obnovljene, poboljšane prostore, kako bi mogli nastaviti s radom. Želim vam čestitati svima, uvjeti djelovanja bit će višestruko bolji.“
Župan je zajedno s predstavnicima udruga obišao obnovljene i opremljene prostorije.
Uz dodijeljene im prostorije, sukorisnici će zajednički koristiti čajnu kuhinju i sanitarni čvor, a prema utvrđenom rasporedu dvoranu za sastanke u podrumu.
Prostorije su dodijeljene udrugama na razdoblje od 5 godina.
„Želim zahvaliti prije svega županu Ivanu Celjaku što je prepoznao rad braniteljskih udruga, svih udruga koje nastoje promicati vrijednosti Domovinskog rata. Ovo je prva zgrada obnovljena nakon potresa, zgrada hrvatskih branitelja, Kulturno-povijesni centar u kojem je uređena i Spomen-soba, gdje će moći dolaziti svi i učiti o Domovinskom ratu. Nadam se i da će mjerodavni u gradu Sisku prepoznati ovaj objekt i dozvoliti da djeca dolaze kroz svoje školske programe, da vide svoje očeve, djedove, sudionike Domovinskog rata, da ovo bude jedan edukativni centar,“ rekao je u ime svih udruga koje su preuzele odluke zamjenik predsjednika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije, Branko Kolarić.