Predstavljen geotermalni potencijal istražnog područja Batina

U sklopu projekta „Izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine“ koju Grad Kutina provodi u suradnji sa s EFLA Consulting Engineers s Islanda te RA Mrav održana je radionica na temu iskorištavanja geotermalne energije na području Svete Nedelje i Kutine.

Kutinska je delegacija tom prilikom predstavila kutinsko istražno područje koje se prostire na 84,77 km2. Radionici su prisustvovali predstavnici EFLA-e s Islanda, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Helge Klouman Marstrander, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici Agencije za ugljikovodike, tvrtke i konzultanti kao i predstavnici drugih gradova iz RH.

Iznimno smo zadovoljni što se Hrvatska sve više okreće potencijalima obnovljivih izvora energije te što sve više ulaže u geotermalne izvore kao nositelje energije za brojne projekte. Korištenje geotermalnih izvora pruža održivu i nepresušnu energiju, smanjuje emisije stakleničkih plinova te potiče lokalni razvoj kroz stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast. Nadam se da će Sveta Nedelja i Kutina u potpunosti iskoristiti svoje potencijale“, rekao je zamjenik veleposlanika Norveške. Istaknuo je kako je geotermalna energija jedan od budućih izvora energije koji će biti potrebni u zelenoj tranziciji i osamostaljivanju od korištenja fosilnih goriva, a mnogo za nju postoji mnogo načina iskorištavanja u brojnim sektorima.

„Hrvatska ima beskrajno blago u svom dvorištu u obliku topline. Ako ga koristite na ispravan način, buduće generacije imaju izvore s kojima mogu dalje graditi. Ovo je početak duge avanture koja će donijeti nova radna mjesta, know-how i izvoz znanja koje ćete steći u toj avanturi i koje ćete moći prenositi onima koji će biti na početku svoje. Drago nam je da svojim dugogodišnjim znanjem i iskustvima možemo pomoći u ovom procesu“, rekao je Hafsteinn Helgason iz partnerske institucije EFLA Consulting Engineers.

Projektom Grada Kutine procijenit će se geotermalni potencijal istražnog prostora Kutina za proizvodnju i kombinirano korištenje geotermalne energije (sustava daljinskog grijanja i komercijalno korištenje) kroz istraživanje geotermalnih vodonosnika, prije svega vodonosnika razvijenih u Kutinskim pješčenjacima panonske starosti koji su raskriveni bušotinom Batina-1, a taloženi su i na prostoru Grada Kutine. Prvi korak Grada Kutine u tom smjeru predstavlja izrađena analiza mogućih izvora obnovljive energije na vlastitom tlu. „Na našem području već imamo prijašnje bušotine, no u njima je dokazan određeni potencijal, te će se ovim projektom vršiti njihov remont. Njihovo daljnje iskorištavanje ići će u smjeru toplinarstva, za što planiramo izgraditi dvije proizvodne bušotine koje bi bile u funkciji grijanja javnih i stambenih zgrada te u gospodarstvu“,  rekao je Mišel Novosel, tehnički koordinator projekta u Gradu Kutini.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 231.675,22 €, od čega su bespovratna sredstva 194.588,58 € odnosno 83,99%. Projekt se provodi od 14. travnja 2022. do 30. travnja 2024. godine, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. (izvor:www.kutina.hr)