Potpredsjednik Vlade Božinović obišao državnu granicu na području Policijske uprave sisačko-moslavačke

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, u utorak, 12. ožujka 2024. godine, obišao državnu granicu i policijske službenike koji rade na zaštiti granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Ministar Božinović za početak je istaknuo da Policijska uprava sisačko-moslavačka pokriva 207 km granice s Bosnom i Hercegovinom: „Mi se ovdje nalazimo na samoj graničnoj crti s BiH koja opet ima svoje specifičnosti -144 kilometra su vodni putovi rijeka, a ostatak su, kao što i sami možete vidjeti, nepregledne šume. Da nije policija na nacionalnoj razini i u ovoj županiji ovako opremljena – teško da bismo mogli govoriti o učinkovitom radu.“

Zahvalio je policijskim službenicima na neumornom, predanom radu te istaknuo kako su njihovi rezultati prepoznati na europskoj razini.

Podsjetio je da je prošloga tjedna predstavljena Operativna skupina Zebra osnovana pod vodstvom Republike Hrvatske, suvoditelj je Republika Slovenija, zemlja partner Bosna i Hercegovina, a priključile su se i Savezna Republika Njemačka, Rumunjska, dok se očekuje i uključenje drugih zemalja. Po pitanju borbe protiv krijumčarenja migranata, ministar Božinović je naglasio kako više od 35% svih operativnih podataka u Europol dolazi upravo iz Hrvatske.

Itekako sam zadovoljan zbog svih brojki jer, unatoč činjenici da je ove godine 35,6% više nezakonitih ulazaka migranata na teritorij BiH, u Hrvatskoj smo ih u ovom trenutku uspjeli smanjiti u odnosu na prošlu godinu skoro 14%“, istaknuo je ministar Božinović.

Rezultat je to koordiniranog rada raznih sastavnica – i zrakoplovnih snaga i snaga na terenu, uz uporabu tehnike koju je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo iz europskih sredstava kako bi se policija dodatno ojačala najsuvremenijom tehnikom.

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke planirano je još nekoliko radarskih sustava, dva helikoptera za potrebe civilne zaštite, međutim, oni su namijenjeni i za sve humanitarne aktivnosti, uključujući naravno potrebe koje se u tom kontekstu mogu pojaviti vezano uz prelazak migranata. Riječ je o dva najnovija helikoptera Bell koji bi trebali stići u toku ove godine, najavio je ministar Božinović.

U tom kontekstu, ministar je kazao: „Ovo je jedan izazov s kojim se suočava ne samo Hrvatska, već sve države Europske unije i suočavat će se godinama – zato nam je bitno da stalno unaprjeđujemo i ljudske i tehničke potencijale, a naravno i da organiziramo taktiku postupanja“, naglasivši pritom da je hrvatska policija s današnjim danom već prešla brojku od 500 uhićenih krijumčara migranata u ovoj godini.

Policija ima vrlo visoku sposobnost reakcije na izazove, no bez multidisciplinarnog, multiresornog pristupa teško da bismo mogli odgovoriti na ovako efikasan način. U tom je smislu bila važna i izgradnja 30 km cesta na području policijske uprave, pri čemu su svoj angažman dali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske ceste, županijske ceste i Hrvatske vode.

Ministar Božinović obilazak Policijske uprave sisačko-moslavačke zaključio je riječima: „Štitimo vrlo uspješno hrvatsku granicu i još jednom zahvaljujem svim rukovoditeljima, svim pilotima i svim našim policajcima koji i u ovakvim uvjetima i danju i noću štite Hrvatsku i čine ju jednom od najsigurnijih zemalja, ne samo u Europi.“

Voditelj Službe za granicu PU sisačko-moslavačke Anđelko Vrđuka prezentirao je stanje migracija na području policijske uprave te rad granične policije s posebnim osvrtom na korištenje stacionarnog sustava za nadzor državne granice.

Pojasnio je da je riječ o slabo naseljenom području, šumovitom i močvarnom te minski sumnjivom – pretežito na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom. Nažalost, zabilježeni su slučajevi ulaska migranata u minski-sumnjiva područja, što potom iziskuje vrlo zahtjevne i opasne akcije spašavanja.

„Tijekom 2023. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zatečeno je 7124 migranata, a od 1. siječnja do 10. ožujka 2024. godine evidentirano je 713 postupanja što je 211,35 % više nego u istom razdoblju 2023.“, istaknuo je voditelj Vrđuka.

Ulaskom Hrvatske u Schengen došlo je i do povećanja krijumčarenja migranata te tako policija bilježi znatan porast hvatanja krijumčara, koji postaju sve drskiji te bezobzirno riskiraju živote migranata koje prevoze u vozilima. Od ulaska u schengensko područje, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke uhićeno je 239 krijumčara migrantima.

Prije šest godina ovdje je situacija bila daleko teža, nismo imali infrastrukturu, nismo imali dovoljno ljudi, nismo imali tehniku. Danas, uz graničnu policiju i interventnu i specijalnu policiju, ovdje imamo vrhunsku tehniku, helikoptere, dronove, stacionarne termovizijske sustave, mobilne sustave  – kad sve to spojimo u jednu cjelinu dobijemo jednu stabilnu situaciju na terenu koja zasad funkcionira besprijekorno“, istaknuo je voditelj Vrđuka.

Pojasnio je kako su policijske snage na području uprave vrlo uspješne u borbi protiv krijumčara. Otprilike je 20% krijumčara iz Hrvatske, dok je 80% stranaca – u posljednje vrijeme dosta je državljana BiH, Srbije te državljana Europske unije, primjerice Rumunjske.

Uz ispomoć u ljudstvu i tehnici, kapacitete smo podigli na 100%“, zaključno je poručio voditelj Vrđuka.

Završnu prezentaciju na Velikom Obljaju održali su policijski službenici Zrakoplovne jedinice ATJ Lučko te granične policije, koji su helikopterom Agusta AW 139 prezentirali nadzor državne granice iz zraka.