Pitanja i odgovori

1. Način komunikacije uglednih korporacija poput Vaše s javnošću i građanima je da ignoriraju upite oko ovako osjetljivog projekta kršeći sve Konvencije EU?

Eko reci park d.o.o. nije prekršio niti jedan pozitivan propis Republike Hrvatske niti bilo koju odredbu i/ili direktivu EU.
Postupak ishođenja potrebnih suglasnosti i dozvola trajao je više od tri godine i u tom razdoblju, kao odgovoran investitor, nismo željeli prejudicirati ishode zakonom propisanih procedura niti odluke nadležnih tijela. Proces ishođenja lokacijske dozvole, koji u sebi uključuje osim projektiranja i studiju utjecaja na okoliš i zahtjevnu proceduru potvrđivanja nalaza studije, kompleksan je i neizvjestan te smo smatrali neodgovornim i preuranjenim komunicirati s javnosti informacije o projektu prije nego što smo bili sigurni da smo ostvarili uvjete za dobivanje lokacijske dozvole.
Lokacijska dozvola za ovaj projekt ishodovana je u travnju 2023. g. i nakon toga smo iskazali interes za kupovinom predmetne parcele od Grada Kutine te smo čekali poziv za predstavljanje projekta Gradskom vijeću.
U studenom, 2023. g. Grad Kutina objavio je natječaj za prodaju zemljišta u industrijskoj zoni na koji smo se javili u natječajem predviđenim rokovima.
Koristimo priliku istaknuti kako smo prilikom javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš u Grad Kutinu donijeli informativne materijale koji su se trebali podijeliti svim zainteresiranim stranama. Tijekom javne rasprave smo odgovarali na sva pitanja i pisanim putem i usmeno te smo i danas, kao i onda, spremni odgovoriti na sva pitanja vezana uz ovaj projekt.
Razumijemo zabrinutost građana Kutine i želimo razjasniti sve okolnosti ovoga projekta i dosadašnjih procedura. Stojimo na raspolaganju „Inicijativi Ne spalionici otpada u Kutini“, ali i svim drugim zainteresiranim stranama koje imaju bilo kakva pitanja vezana za projekt. Također, nakon sjednice Gradskog vijeća 12.03.2024. rekli smo predstavniku mjesnog odbora općine Krč g. Markušu da smo spremni doći i razjasniti sve nedoumice koje ljudi imaju oko projekta.
Napadi kojima je naš projekt izložen, a bez dobivene mogućnosti prezentacije građanima Kutine, stvara negativnu klimu oko Kutine kao mjesta za investiranje. Vjerujemo da to nikome nije namjera, već se radi o spletu trenutnih okolnosti u gradu Kutini i politiziranju oko teme gospodarenja otpadom u predizborne svrhe.


2. Upoznati ste sa činjenicom da je gradsko vijeće na zahtjev građana Kutine koji su ih birali u odredbe natječaja jednoglasno uvelo odredbu koje su djelatnosti nepoželjne u našem gradu pa posljedično i na predmetnom zemljištu?

Eko reci park d.o.o. je zajedno sa svojim stručnim timom, koji uključuje i odvjetnike, detaljno proučio uvjete i kriterije objavljenog natječaja te nismo našli prepreku da se na isti javimo.
Predali smo ponudu u roku koji je bio predviđen natječajem i naša ponuda u cijelosti zadovoljava kriterije propisanog javnog natječaja za prodaju zemljišta u industrijskoj zoni.


3. Gradonačelniku i gradskom vijeću su predani potpisi građana Kutine koji su rekli NE ovom projektu, pa kako očekujete da vas isti podrže i odluče vama prodati zemljište?

Eko reci park d.o.o. je predao ponudu u skladu s kriterijima i uvjetima natječaja.
Očekujemo da Gradsko vijeće, sukladno svojim zakonskim ovlastima, usvoji onu ponudu koja je prema kriterijima javnog natječaja i kriterijima razvoja Industrijsko logističke zone grada Kutine najpovoljnija i najbolja za grad.
Nadamo se kako će i građani Kutine prepoznati ovaj projekt i ponudu Eko reci parka kao najbolju. Svjesni smo da građani i šira javnost nemaju sve informacije o ovom projektu i spremni smo transparentno i jasno odgovoriti na sva pitanja i prezentirati projekt te se nadamo da će i građani Kutine prepoznati sve dobre i pozitivne strane Eko reci parka za grad Kutinu i njezin daljnji razvoj.