Održana skupština DVD-a Donja Gračenica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Gračenica održalo je godišnju skupštinu na kojoj je naglašeno kako je Društvo u prošloj godini nastavilo kontinuirani rad kao jedno od tri stožerna DVD-a koja djeluju na području VZG Popovača.

“Provodile su se uspješno sve aktivnosti i zadaci koji su pred nas postavljeni ostvarujući ciljeve društva, da na dobrovoljnoj osnovi razvijamo i unapređujemo vatrogastvo i zaštitu od požara, sukladno tehničkom razvoju i dostignućima.

Društvo prema Planu zaštite od požara ima ustrojenu postrojbu od 28 vatrogasca koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete. Društvo je u protekloj godini bilo aktivan činitelj u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara , u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i elementarnim nepogodama. Aktivno se djelovalo na unapređenju rada društva i stvaranju uvjeta za takav rad, povećanju broja članova posebno mladeži i uvježbavanju za obavljanje vatrogasne djelatnosti i vatrogasna natjecanja. Tijekom prošle godine vatrogasna postrojba društva učestvovala je na 94 intervencije na području Grada Popovače”- naglasila je predstavljajući Izvješće o radu u prošloj godini tajnica Društva Jasminka Behin naglasivši da su članovi najviše intervencija odradili nakon dva olujna nevremena koja su zahvatila Donju Gračenicu tijekom srpnja.

Na intervencije je, podsjetila je Behin, utrošeno 2.553 sata rada koje su odradili operativni članovi ovog Društva.

Uz preventivne aktivnosti, uvježbavanje i obuku odnosno osposobljavanje vatrogasaca te nabavu nove opreme, značajan dio rada Društva u proteklom razdoblju odnosio se pripremu te uspješno sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjima. “U natjecateljskom dijelu, djeca „M“ izašla su na 9 natjecanja na kojima su zauzeli po jedno 46., 14., 12., 11. i 10. mjesto, dva 8. mjesta, jedno 6. mjesto i jedno 3. mjesto. Djeca „Ž“ učestvovala su na 9 natjecanja te osvojila po jedno 18., 14., 7., 5. i 4., tri 2. mjesta i jedno 1.mjesto. Mladež „M“ učestvovala je na 11 natjecanja te ostvarila sljedeće rezultate, dva sedma mjesta, jedno šesto, jedno četvrto, tri treća, jedno drugo i tri prva mjesta. Od natjecanja izdvajamo sudjelovanje mladeži „M“ na XV. Državnom natjecanju u Novalji gdje su u konkurenciji od 56 ekipa zauzeli deveto mjesto. Posebno se zahvaljujemo roditeljima na navijanju i pomoći tijekom priprema i samog natjecanja. Mladež „M“ je u smjeni od 31.07. – 07.08.2023. sudjelovala u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani gdje su stekli nove prijatelje, naučili nove vještine te ih ovim putem moramo pohvalili za primjereno i uzorno ponašanje kako prema drugim sudionicima tako i prema svojim voditeljima. B“ muška ekipa je odradila dva natjecanja na kojima je zauzela prvo i peto mjesto”- naglasila je tajnica te među ostalim važnijim aktivnostima DVD-a Donja Gračenica u 2023. godini izdvojila uspješnu organizaciju tradicionalnog memorijalnog natjecanja „Grlač- Golubić- Zorko“ koje je okupilo 53 ekipe djece i mladeži te 9 odraslih ekipa, kao i svečano obilježavanje130. godina postojanja DVD-a.

„Na kulturnom i društvenom polju pokušavamo okupiti i usmjeriti većinu mladih iz mjesta i bliže okolice, učimo ih društveno korisnim radom, odgovornosti i vezanosti za naše mjesto“- istaknuli su u okviru ovog Izvješća o radu predsjednik Marijan Behin i zapovjednik Daniel Starčić.

Među ostalim aktivnostima obuhvaćenim usvojenim Planom rada Društva za ovu godinu, DVD Donja Gračenica planira poduzimanje radnji vezanih uz nabavu novog vozila. U okviru ovog susreta uručena su priznanja članovima za višegodišnji angažman, kao i članovima mladeži za uspješno sudjelovanje na državnom natjecanju.

Ovogodišnju Skupštinu donjogračanskog DVD-a su među brojnim gostima pozdravili zamjenik sisačko- moslavačkog župana Mihael Jurić, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić te gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužićem i predsjednikom Gradskog vijeća Sašom Jagarčecom.